’Woodlife Business’ – En pilotsatsning för ökad kraft i den gröna omställningen

Förenade av en drivkraft att främja hållbar utveckling samlades nära 30 ledare från olika delar av Östafrikas ekosystem för skogsbruk, träförädling och byggsektor för ett besök i Sverige September 1-7. Besöket, en del i pilotprojektet 'Woodlife Business', syftar till att stärka kunskap, inspiration och nätverk som kan bidra till den gröna omställningen.

Projektet ’Woodlife Business’ har utvecklats av Svenska institutet (SI) i nära samverkan med Sveriges ambassad i Kenya och utgår ifrån idén om att matcha behov av hållbart byggande i Östafrika med svensk skogs- och träindustri, där rik kunskap och erfarenhet under lång tid byggts upp längs med hela värdekedjan.

Studiebesöket, som gick av stapeln September 1-7 har varit en central komponent. Besöket samlade en deltagargrupp från Östafrika som inkluderade skogsproducenter, tillverkare, arkitekter, konsulter, fastighetsutvecklare och regeringsrepresentanter. Under en intensiv vecka besöktes aktörer och företag i och runt Växjö, Nässjö, Varberg och Göteborg. Besöken erbjöd olika perspektiv anpassade till gruppens varierande intressen och professionella bakgrunder.

Caroline Vicini, Sveriges ambassadör i Kenya, förklarar projektets uppkomst:
Vi var en av många svenska ambassader i världen som visat den populära utställningen ’Woodlife Sweden’, som utvecklats av SI i samarbete med Sveriges Arkitekter och Svenskt Trä. Ambassaden satte utställningens budskap i den lokala kontexten, ett land och region där skogsarealerna behöver öka och där ett hållbart skogsbruk skulle kunna erbjuda nya möjligheter för den lokala byggsektorn i deras arbete med att bygga bostäder till en snabbt växande befolkning. Efter tre års utbyte och samtal kring möjligheterna kring byggnation i trä, så var tiden mogen för ett mer affärsorienterat studiebesök i Sverige.

Caroline Vicini och Mutheu Mbondo arbetar till vardags på Sveriges ambassad i Nairobi, men var på plats för besöksveckan. Bild: Anna Nordström

Besöket inleddes i Växjö på några av stadens berömda bostadsområden byggda i trä. Övriga besök gick bland annat till sågverket Landsbro Timmer och den nya fabriken för korslimmat trä vid Södra Building Systems i Värö. Programmets utbildningsfokus innebar vidare utbyte med ledande forskare vid Linnéuniversitetet och ett besök till Ryssby Gymnasiet, där gymnasieelever presenterade integrerade arbetssätt för skogsbruk och hållbart byggande.

Yvonne Nyokabi, här på Nässjö Träcentrum. Hemma i Kenya jobbar hon med UNDP’s klimatprojektportfölj och med främjande av grön byggnadsteknik. Bild: Anna Nordström

Yvonne Nyokabi, programchef vid UNDP i Nairobi delade med sig av vad programmet väckt för tankar och idéer:
– I Kenya, liksom på många håll i Afrika, har trä varit en underutnyttjad resurs. Men här i Växjö har användningen av trä utvecklats bortom bara energiproduktion till att också spela en central roll i byggsektorn – en idé som vi nu är nyfikna på att främja hemma.

Johnpaul Muwanika, är verksam som senior byggnadsingenjör vid ett kenyanskt företag specialiserat på grön byggteknik, noterade fördelarna med sektoröverskridande utbyte under veckan:
– Den största vinsten för mig denna vecka har varit att träffa aktörer genom hela värdekedjan från mitt eget land och region. Genom den här upplevelsen har vi fått en plattform för kamratskap och framtida utbyten mellan oss, något som gör diskussioner och idéutbyten mycket lättare.

Johnpaul Muwanika, på Woodlife Sweden utställningen i Göteborg. Han berättar att projektet Wisdome på Tekniska museet är en stor inspiration. Bild: SI

När veckan avslutades var stämningen bland deltagarna en av hopp och förväntan. Utbytet av idéer och erfarenheter har rustat deltagarna med kunskap, inspiration och nätverk för att påverka hållbar förändring i sina regioner, vilket också har väckt diskussioner om konkreta framtida samarbeten såväl med varandra som med svenska aktörer.

Adiam Tedros, Chef för Enheten för Stipendie- och Ledarskapsprogram på Svenska institutet, lyfte fram initiativets bredare målbild:
– Det huvudsakliga målet är att bidra till stärkt kapacitet i arbetet med hållbar utveckling i Östafrika. Samtidigt strävar vi också efter att skapa värde för det svenska ekosystemet genom att erbjuda nya kontakter till framväxande marknader och möjligheter. Vi ser nu fram emot att ta del av återkoppling och utvärderingsresultat, och beakta återkoppling från såväl deltagare som svenska partners för att förstå om och hur vi bäst kan utveckla detta koncept vidare.

Adiam Tedros, Svenska institutet och Caroline Vicini, Svenska ambassaden i Nairobi. Här tillsammans på Trä & Teknikmässan i Göteborg.

Caroline Vicini avslutar med att betona den stora betydelsen av samverkan och samarbete:
– Det här projektet har en stor grupp viktiga samarbetspartners. Vi är glada och djupt tacksamma för allas bidrag till att genomföra detta initiativ och vi vill tacka alla som varit involverade. Vi ser fram emot att nu utforska vägen framåt och ytterligare utveckla partnerskap och samlad kraft i arbetet som behövs för att driva den gröna omställningen.

Om Woodlife Business och Woodlife Sweden

Woodlife Business är ett pilotinitiativ utformat för att främja internationella relationer med Sveriges dynamiska ekosystem inom hela skogssektorns värdekedja. Genom att dela svensk expertis och erfarenheter är målet att bygga kapacitet som stödjer hållbar utveckling samt ökad medvetenhet om svenska organisationer och företag som kan erbjuda partnerskap, produkter och tjänster.

Konceptet är en affärsinriktad förlängning av ”Woodlife Sweden”, en utställning utvecklad av Svenska institutet som lyfter fram 48 samtida träprojekt i olika skala från hela Sverige. Projekten har valts ut för att visualisera hur arkitektur, design och stadsplanering kan bidra till att minska klimatpåverkan från byggnader och produkter samt påverka utvecklingen i linje med de 17 globala målen för hållbar utveckling.

Läs mer:
– Om pilotprojektet Woodlife Business
– Om utställningskonceptet Woodlife Sweden