Résonances – unikt utbyte för aktörer inom bildkonst i Frankrike och Sverige

För att ytterligare stärka samarbetet inom visuell konst inleddes projektet Résonances förra året på initiativ av Svenska institutet, Konstnärsnämnden och Franska institutet i Sverige. Syftet är att skapa synlighet och arbetstillfällen för svenska och franska bildkonstnärer.

Det har gått mer än 50 år sedan Svenska institutet inledde arbetet med att fördjupa konst- och kulturutbytet mellan Frankrike och Sverige. För att ytterligare stärka samarbetet inom bildkonst landsattes projektet Résonances förra året på initiativ av Sara Arrhenius, direktör på Svenska institutet Paris, Anne-Dominique Chouteau, kulturråd på Franska Institutet och Lena Malm, programansvarig bild, IASPIS – Konstnärsnämndens internationella program för bild och form.

Syftet är att ge svenska och franska konstnärer möjlighet till att delta i ett utbyte mellan Frankrike och Sverige och därmed skapa synlighet och arbetstillfällen för bildkonstnärer, till exempel genom medverkan i utställningar.

Det treåriga besöksprogrammet ska underlätta för svenska och franska konstnärer att öka sin synlighet genom att delta i utställningar och utbyten mellan länderna. Särskild vikt har lagts vid regional samverkan och verksamheter utanför storstäderna. Programmet för samman fjorton franska och svenska kuratorer i grupper om två och två. Under året besöker de varandras respektive institutioner och medverkar i seminarier i syfte att främja framtida samarbeten.

Den första delen i programmet ägde rum i november 2023 då de franska kuratorerna samlades i Stockholm efter resor ute i landet. De besökte bland annat Accelerator, Franska Institutet, Konstnärsnämnden, Magasin III, Moderna Museet och Tensta konsthall.

Den första omgången med besök gick till följande svenska institutioner:

• Art Inside Out, Halmstad, Stina Edblom
• Bildmuseet, Umeå, Brita Täljedal
• Kalmar Konstmuseum, Kalmar, Bettina Pehrsson
• Konstmuseet i Norr, Kiruna, Maria Lind
• Malmö Konsthall, Malmö, Mats Stjernstedt
• Röda Sten Konsthall, Göteborg, Mia Christersdotter Norman
• Wanås Konst, Knislinge, Malin Gustavsson et Milena Høgsberg

Den andra omgången med besök ägde rum i september 2024 och gick till följande franska institutioner:

• CAPC Musée d’art contemporain, Bordeaux, Alice Cavender
• Centre d’art contemporain d’intérêt national, Marseille, Victorine Grataloup
• CNEAI, Paris / Finis-terrae, ön Ouessant / Arts en résidence, Marseille, Ann Stouvenel
• FRAC Bretagne, Rennes, Alice Maligne
• Le Magasin CNAC, Grenoble, Alexia Pierre et Céline Kopp
• MOCO, Montpellier, Delphine Goutes
• Palais de Tokyo, Paris, Daria de Beauvais et François Piron

Besöksperioden avslutades i mitten av september med ett publikt seminarium på Svenska institutet Paris, där de medverkande träffades, utbytte reflektioner, lärdomar och erfarenheter.

Under de två dagarna i Paris presenterades både svensk och fransk infrastruktur inom området och deltagarna diskuterade hur man lättare skulle kunna samarbeta över gränserna framöver. Man hann även med studiebesök på Poush, Palais de Tokyo, Institut français och Galérie Manufacture de Sèvres.

I anslutning till det franska presidentbesöket i februari 2023 undertecknades en avsiktsförklaring av Sara Arrhenius, direktör för Svenska institutet, Mika Romanus, direktör för Konstnärsnämnden och Katerina Doytchinov, direktör för Franska institutet i Sverige.

Résonances är modellerat av programmet Cross Pollination – Curatorial Exchange across Sweden and Russia (2020–2023).