Ledare från 22 länder samlas i Stockholm för utbyte kring hållbart entreprenörskap

Drivna av en gemensam vilja att stärka entreprenörskap och främja hållbar utveckling samlades 63 ledare från 22 länder i Stockholm i slutet av oktober. Mötet var höjdpunkten på Svenska institutets pilotinitiativ "Impact Pioneers" som främjar globalt utbyte mellan entreprenörs- och innovationssystem med målet att skapa bättre förutsättningar, och öka genomslaget, för hållbart entreprenörskap världen över.

För att främja internationellt utbyte och samarbete inom entreprenörskap och innovation utvecklades Impact Pioneers under 2024 i samarbete mellan Svenska institutet, Sveriges ambassader och ett nätverk av partnerorganisationer.

Efter en öppen utlysning i maj ansökte närmare 1400 personer om att få delta i programmet. Efter en urvalsprocess som utvärderade sökande baserat på erfarenhet, nätverk och motivation, valdes 63 deltagare från 22 länder i tre regioner ut. Gruppen är jämnt fördelad mellan män och kvinnor och inkluderar representanter från organisationer inom den offentliga och privata sektorn samt akademi och civilsamhälle.

Tre kvinnor och två män sitter runt ett bord. Männen sitter med ryggen mot kameran och kvinnorna syns framifrån och från sidan. På bordet ligger papper, pennor, ett glas och en kaffekopp. Personerna är involverade i ett samtal och stämningen är god.
Impact Pioneers ’24 samlade deltagare från olika länder och sektorer. Deltagarna förenas av sitt arbete med att stärka förutsättningar för entreprenörskap i sina länder. Här på bild syns, från höger till vänster: Tijay Jeghelian Impact Hub Yerevan (Armenien), tillsammans med Hanna Zenkova från NGO Techbureau (Ukraina) och Akvile Akvile Dobromilskyte från Innovation Agency Lithuania/Startup Lituania (Litauen). Bild: Malin Nerby.

Deltagarna har tillsammans utbytt erfarenheter och kunskap kring det övergripande temat Enabling Impact Entrepreneurship. Under den tio veckor långa programperioden (aug–nov) har olika aspekter av ämnet utforskats genom veckovisa digitala sessioner, som kulminerade i en intensiv vecka i Stockholm (21–25 oktober) och programmets avslut den 5 november. De digitala sessionerna har innehållit gästföreläsare från det svenska ekosystemet för entreprenörskap och innovation och täckt en rad ämnen – från personlig ledarskapsutveckling till praktiska ramverk och verktyg för hållbart entreprenörskap. Ämnen som affärsutveckling, hållbarhetsmätning och finansieringsmodeller med potential att driva tillväxt har också stått i fokus.

Personer med olika nationaliteter sitter runt bord i en konferenslokal. Personerna är formellt klädda. De ser ut att lyssna på en talare som inte syns i bild. Någon håller upp sin mobiltelefon för att filma eller ta en bild. Andra ser ut att lyssna intresserat eller uppskattande. Det är alla intresserade av att fördjupa sina kunskaper inom hållbart entreprenörskap .
Här på bild, från vänster till höger syns James Owino från Anza Village/Startup Grind Nairobi (Kenya), Kanatkit Thongpool från Ubon Ratchathani University Science Park (Thailand) och Toomas Toodu från Pärnu County Development Centre (Estland). Bild: Malin Nerby.

Sverigeveckan: ett tillfälle att knyta an till ett globalt nätverk

Veckan i Sverige inkluderade besök på lokala hubbar för entreprenörskap, såsom Epicenter Stockholm, Norrsken och STING. Deltagarna deltog även i evenemanget TECHARENA Zero, där de medverkade i en internationell paviljong samt i rundabordssamtal med det svenska ekosystemet.

Veckans nätverkskomponent lyftes ytterligare fram med lunchträffar som kopplade samman deltagare med aktörer från nätverket i ’Team Sweden’ som VINNOVA, Swedfund och SIDA, samt aktörer från övriga ekosystemet, som Stockholm School of Entrepreneurship, Stockholm University, SSE Business Lab och Linköping Science park med flera.

Två kvinnor med olika nationalitet är vända mot kameran. Två män sitter med ryggen mot betraktaren. Personerna diskuterar hållbart entreprenörskap.
Bland deltagarna från det svenska ekosystemet fanns Elsa Giolito, från SSE Business Lab (Handelshögskolans startup-inkubator). Bild: Malin Nerby.

Under en lunch deltog Fredrik Larsson från Linköping Science Park och på frågan om vad han tar med sig från lunchen så svarar han: ”Programmet linjerar väldigt väl med mycket av det vi strävar mot i vår verksamhet. Om en ny programomgång planeras, skulle vi också gärna bjuda ner dem till en dag i Linköping och visa upp innovationsekosystemet som finns där”.

En man och en kvinna med olika nationaliteter delar kunskaper och erfarenheter om hållbart entreprenörskap.
Fredrik Larsson från Linköping Science Park, här med Jacqueline Mukayiranga från University of Rwanda Grid Innovation and Incubation Hub. Bild: Malin Nerby.
En stor samling personer av olika kön och nationalitet tar del av en presentation om hållbart entreprenörskap.
Bland veckans studiebesök ingick bland annat besök på startup-inkubatorn STING. Där fick deltagarna både lyssna till VD Krim Talia som berättade om inkubatorns 20-åriga resa, och till ett portföljbolag inom Life Science. Bild: Malin Nerby

Pernilla Löfling, chef för internationalisering på Dalarna Science Park var en bland tre svenska deltagare som deltog i hela programmet. Hon reflekterar över vilka mervärden hon tar med sig, som representant för det svenska ekosystemet: ”Vi är ganska starka inom både innovation och hållbarhet i Dalarna, men vi behöver ta nästa steg vad gäller internationalisering. Det handlar bland annat om att bygga nätverk. Det här var ett fantastiskt tillfälle att knyta an till ett globalt nätverk, samtidigt som vi bidrar med kunskap och erfarenheter från vår region.”

Tre kvinnor och en man, med olika nationalitet, utbyter kunskaper och erfarenheter om hållbart entreprenörskap.
Pernilla Löfling, Internationaliseringsansvarig på Dalarna Science park. Här på Epicenter Stockholm i samtal med lunchgäst från VINNOVA och programdeltagare från det thailändska ekosystemet för entreprenörskap och innovation. Bild: Malin Nerby

När veckan avslutades var känslan bland deltagarna en blandning av hopp och förväntan. Genom utbyte av idéer och erfarenheter har de delat nätverk, inspiration och praktiska verktyg för att stödja deras arbete hemma. Diskussion om nya konkreta samarbeten har redan startat, både bland deltagare och med organisationer i det svenska ekosystemet.

En grupp kvinnor och män utbyter kunskaper och erfarenheter om hållbart entreprenörskap.
Under veckan i Stockholm deltog programdeltagarna i eventet Techarena Zero, där de kunde samverka såväl med det svenska ekosystemet som med varandra. På bilden här, från vänster till höger: Andrei Figol (Associate Livelihoods and Economic Inclusion Officer, UNHCR, Polen), Anna Petrova (grundare av Startup Ukraine), Henrik Kutberg (Startup Policy Strategist, Ministry of Economic affairs and Communication, Estland) och Galina Söndergaard (Director, Grants and Strategic Partnerships NGO Impact Force, Ukraina). Bild: Malin Nerby

Värdefulla bidrag för grön omställning och global utveckling

Så vad händer härnäst? Filippa Malmegård, programansvarig för Impact Pioneers ’24, förklarar: ”När vi avslutar pilotprojektet under de kommande veckorna ser vi fram emot att ta till oss feedback och idéer från både deltagarna och våra partners i det svenska ekosystemet, för att se hur vi bäst kan utveckla konceptet vidare.”

Hon fortsätter: ”Vi har i Sverige ett välutvecklat ekosystem för just ’impact entrepreneurship’, vilket ger oss möjligheter att skapa värdefulla bidrag i det internationella samarbetet. Samtidigt har vi som ett litet land mycket att vinna på att stärka vår internationella utblick och bygga globala nätverk. Det är särskilt viktigt för dagens impact-startups, som kan göra stor nytta på nya marknader både nu och i framtiden. Programmet handlar därför verkligen om synergier och partnerskap: ju mer vi stödjer varandra, desto större blir vårt gemensamma stöd för entreprenörer att nå genomslag.”

Den 5 november hade gruppen sin sista gemensamma samling. Tidig feedback från deltagarna tyder på uppskattning för pilotinitiativet, en känsla som är ömsesidig. Filippa Malmegård avslutar: ”Vi avslutar denna pilot, tacksamma för alla fantastiska insikter och erfarenheter som vår första programkohort och det svenska ekosystemet bidragit med. Våra deltagare och partners har varit verkliga pionjärer i att utforska detta tillsammans med oss! Vi ser nu med stor nyfikenhet fram emot att följa vilka nya samtal och partnerskap som kan växa fram ur detta och fortsätta utveckla det svenska bidraget till grön omställning och positiv global utveckling.”

Ett kollage av deltagare av Impact PioneersBild: Malin Nerby