Med tanke på den rådande säkerhetssituationen i Europa och vikten av att stärka samarbetet inom regionen, kommer vi gemensamt diskutera hur vi kan bygga motståndskraft. Vi välkomnar även ukrainska kollegor för att lära oss av deras erfarenheter.
Tematiska områden:
- Hållbar energiförsörjning: Säkerställa energisäkerhet och regional motståndskraft som nyckelkomponenter i civil beredskap – adressera sårbarheter och bygga kapacitet för att upprätthålla energiförsörjningen under kriser.
- Motståndskraftiga livsmedelssystem: Utforska hur hållbara livsmedelsförsörjningar kan säkras genom ökad självförsörjning, tillförlitlig internationell handel och robusta värdekedjor – allt väsentligt för att ha en samhällelig beredskap i tider av störningar.
- Motståndskraft hos kritiska samhällsfunktioner: Utforska hur man kan säkerställa kontinuiteten av viktiga tjänster som el, vatten och matförsörjning, medicinska förnödenheter, sjukvård och finansiella system på lokal och regional nivå under kriser. Detta inkluderar både robustheten hos fysisk infrastruktur och institutioners kapacitet att fungera under press.
- Motståndskraft på individnivå: Fokusera på hur man kan stärka medborgarnas personliga beredskap, inklusive deras förmåga att förbereda sig för och agera under kriser, hantera stress och upprätthålla mental hälsa i krissituationer.
Deltagare:
Mötet riktar sig till aktörer som arbetar med transnationella och nationella utvecklingsprocesser inom de fyra tematiska områdena från hela Östersjöregionen. Vi välkomnar även ukrainska kollegor för att lära oss av Ukrainas erfarenheter. Vi välkomnar olika perspektiv och sektorer för att stärka befintliga samarbeten och skapa nya initiativ.
Översiktligt program:
Programmet börjar med en kvällsmottagning arrangerad av Region Gotland den 16 juni. Ett heldagsprogram den 17 juni följs av en kvällsmottagning värd av Gotlands landshövding. Programmet fortsätter den 18 juni och avslutas med lunch. Dagen är baserad på inspirationspresentationer och deltagarnas gemensamma diskussioner.
Programmet är gratis och inkluderar luncher och kaffepauser. Observera att rese- och boendekostnader ska täckas av deltagarna själva. Ett detaljerat program kommer att göras tillgängligt under första veckan i maj.
Anmälning:
Anmäl dig via denna länk. Anmälan stänger den 16 maj.
Antalet deltagare är begränsat till 70 personer, så vi uppmuntrar dig att anmäla dig tidigt.
Varmt välkommen till Visby!
Mötet arrangeras av Svenska institutet i samarbete med Regeringskansliet, Föreningen Norden och Region Gotland.