Alumnen Mariia Tyshchenko: ”Det hade aldrig hänt utan de här människorna”

Ukrainska Mariia Tyshchenko kom till Sverige år 2015 för att studera genom SI Academy for Young Professionals (SAYP). Hon berättar att hon vid den tidpunkten fascinerades av hållbarhet och googlade på utbildningsmöjligheter när hon hittade programmet Sustainable Public Management vid Malmö universitet.
SAYP-alumnen Mariia Tyshchenko

– Det var ett riktigt fantastiskt program med fantastiska föreläsningar. Jag samarbetar fortfarande med mina lärare i mitt arbete med min organisation Poruch och i mina projekt, och med nästan alla de andra programdeltagarna också.

Hur kommer kompetenserna från SAYP-programmet till användning i ditt arbete?

– Faktiskt genom direkt inflytande. Alla våra aktiviteter är baserade på mål för hållbar utveckling; jag arbetar till exempel för jämställdhet, tillgänglighet och för fredsbyggande. Så det finns en röd tråd genom alla våra aktiviteter, och under all den här tiden har jag fört kunskapen vidare till mina team.

I år ökar Svenska Institutet sitt fokus på SDG16 och på att främja fredliga och inkluderande samhällen. Vad betyder konceptet inkluderande samhällen för dig?

– Under mitt besök i Sverige såg jag så mycket tillgänglighet, och då ville jag göra förändring i mitt hemland. Det var därför vi anordnade en modevisning med rullstolar i Kyiv och Kharkiv. Det är väldigt viktigt att vara jämställd och att känna sig bekväm i samhället; det är därför vi upprätthåller vår skola för fred och lär ut nonviolent communication, medling och konflikttransformation – eftersom det är det här som är grunden till konflikt och ojämlikhet. Med dessa verktyg kan man undvika konflikt.

Du blev nyligen hedersdoktor vid Malmö universitet för ditt arbete för en bättre värld. Vad tror du att utnämningen säger om ditt arbete?

– Vet du, jag tror inte att det är mitt arbete, jag tror verkligen inte det. Det är viktigt att det uppmärksammas som arbetet av mina lärare vid Malmö högskola, av de personer som valde ut mig till det här projektet, och de som finansierar våra projekt. Det handlar mycket mer om lagarbete. De här människorna deltog i en omvandlingsperiod i vårt land. Ja, jag är säkert en drivande kraft, men det hade aldrig gått utan de här människorna.

Vad är dina planer för framtiden?

– Sedan kriget började är fred i mitt land det enda jag önskar, det är allt. Jag arbetar hårt för att få fred och vi planerar verkligen bara en sak; att bygga upp vårt land ännu bättre. Det är allt jag planerar. Självklart jobbar vi; vi jobbar med att bygga skolor, vi jobbar med humanitärt stöd. Just nu har jag ett utbildningsprogram där vi arbetar med traumatiska upplevelser för barn i Lutsk. Vi har ett fantastiskt land och vi har fantastiska fungerande samhällsinstitutioner – vi behöver bara få slut på den här aggressionen.

Något mer du vill berätta?

– Min lärare på Malmö universitet sa: visa vägen. Det är väldigt viktigt att ha exempel i livet på människor som man skulle vilja följa. För mig handlar det här programmet om att visa exempel på personer som man skulle vilja följa, och jag hoppas att jag är den personen för någon annan.