Årets Cikadapris tilldelas den taiwanesiska poeten Chen Yuhong

Cikadapriset går till en östasiatisk poet som i Harry Martinsons anda värnar om livets okränkbarhet och delas ut årligen med stöd av Svenska institutet. Årets pristagare Chen Yuhong uppmärksammas för sin musikaliska poesi.

Cikadapriset instiftades  2004 på initiativ av Lars Vargö med anledning av 100-årsfirandet av Harry Martinsons födelse den 6 maj. Det delas ut med stöd av Svenska institutet och består av 30 000 kronor samt ett konstverk av keramikern Gunilla Sundström.

Den taiwanesiska poeten Chen Yuhong tilldelas priset med motiveringen:
”för en diktning som präglas av stark musikalitet och sinnlighet, samt en närhet till naturen som uppvisar samma blandning av vördnad och längtan efter upptäcktsfärder som Harry Martinsons.”

Chen Yuhong föddes 1952 i Kaohsiung, Taiwan. Som ung studerade hon engelska och utländsk litteratur på Wenzao Ursuline College of Languages i Taipei, men även klassisk kinesisk litteratur ingick i utbildningen. Bland hennes inspirationskällor finns författare som Rilke, Czesław Miłosz och Jaques Prévert, men också kinesiska poeter från Tang- och Songdynastin, samt buddhistisk och daoistisk filosofi. Hon debuterade 1996 med Guānyú shī, och har i dagarna utkommit med sin åttonde diktsamling. I hennes djupt musikaliska poesi blandas extatisk sensualism med meditativt lugn.

Chen Yuhong är också verksam som översättare. Hon bodde under ett drygt årtionde i Kanada och har översatt ett antal verk av kanadensiska och amerikanska författare som Margaret Atwood, Anne Carson och Louise Glück.

Prisutdelningen äger rum i Taipei, Taiwan, vid ett senare datum.

Cikadaprisets jury består av Göran Bäckstrand, Maude Fröberg, Anna Gustafsson Chen (ordf.), Styrbjörn Gustafsson, Anna Mattsson, Birgitta Wallin och Lars Vargö.
Presskontakt är Lars Vargö, lars@vargo.se

Chen Yuhong finns inte översatt till svenska.