Cecilia Chroona – ny chef på SI med fokus på Ukraina

Cecilia Chroona är ny enhetschef på SI. Med stort intresse och engagemang arbetar hon med Östeuropa och Ukraina och deltog nyss på Ukraine Vision, en konferens för att belysa Ukrainas rika kulturarv och hur man kan skydda det.
Panelsamtal om Ukraina med Cecilia Chroona

Hej Cecilia, du är ny enhetschef på enheten för projektstöd och ska bland annat lansera SI:s nya stöd till Ukraina, hur har dina första dagar varit?

– Jag har hunnit delta i en panel som handlade om hur Ukrainas resiliens kan stärkas genom kulturdiplomati. Andra deltagare i panelen var Volodymyr Sheiko, som är chef för Ukrainian Institute i Kyiv och Hedda Krausz Sjögren som leder Colombine teaterförlag.

Vad har SI för roll att spela i sammanhanget?

– SI stödjer Ukraina genom flera program. På konferensen lyfte jag exempel från Crisis support programme for Ukraine som utlystes efter den fullskaliga invasionen våren 2022. Bland annat finns samarbeten mellan Stockholms och Göteborgs filmfestivaler och ukrainska filmskapare och Rikstolvans konstgalleri i Skåne som blivit en viktig plats för ukrainskt drama i Sverige genom dramaterapi för ukrainska flyktingbarn, utställningar och filmvisningar. SI har lång erfarenhet av samarbete med Ukraina och breda nätverk i regionen, bland annat alumnnätverk som kan användas för att stödja landet på många sätt. I början av mars planeras en ny Ukrainautlysning som vi hoppas ska locka många sökande.

Cecilia Chroona, ny enhetschef på SI
Otto Degerman

Vad har du gjort tidigare?

– Jag kommer senast från Sida där jag ansvarat för vårt regionala reformsamarbete med Östeuropa. Dessförinnan var jag biståndschef på Sveriges ambassad i Kiev i Ukraina under tre år. Jag har också jobbat på UD med globala målen och på ambassaden i Kampala i Uganda med hbtqi-frågor.

Vad tar du med dig från tidigare erfarenheter?

– Jag tar med mig mitt engagemang för att förändring är möjlig och att samarbete är avgörande för att nå förändring. Det är viktigt att bibehålla och utveckla nätverk och att arbeta långsiktigt men flexibelt. I Ukraina förändras situationen snabbt, vilket kräver att SI arbetar agilt. Det är vi bra på.

Vad ser du mest fram emot med det nya uppdraget på SI?

– SI har en nyckelroll att spela för utvecklingen i Ukraina och Östeuropa och har också erfarenheter från Västra Balkan, MENA-regionen och Afrika. Det finns erfarenheter och nätverk från andra konfliktländer som kan användas i vårt arbete med Östeuropa.