”Det var en upplevelse du aldrig kan glömma”

Vasyl Myroshnychenko berättar om sitt intresse för både affärsverksamhet och civilaktivism och förklarar hur Svenska institutets managementprogram passade perfekt för honom tidigt i sin karriär.
En man i glasögon, iklädd en grå kostym står framför en ljus vägg.

Vasyl beskriver ett av sina första möten med Svenska institutets managementprogram (SIMP), som han deltog i 2008, som att kliva in i en roman av Jack London.

– Vi var på en naturresa till Kiruna. Vi lämnade planet, klev på ett hundspann och transporterades genom vildmarken till ett hotell byggt av is. För mig var det som att se vildmarken i Jack Londons böcker. Det var en upplevelse du aldrig kan glömma.

Idag är Vasyl en framgångsrik PR-konsult med kunder som Google och Uber. Han arbetar hårt för att det ska vara ett fortsatt hållbart företag. På hans företag gör de vad de kan för att öka inkludering och mångfald, och arbetar med det både internt och externt.

– Vi håller för närvarande i ett projekt som utbildar ukrainska företagsledare om inkludering och mångfald på arbetsplatsen. Vi försöker också arbeta för inkludering av personer med funktionsnedsättning, som till stor del har varit dolda i vårt samhälle. Förra året anställde vi två receptionister på vårt kontor, en som använder rullstol och en som är synskadad. De arbetar båda hemifrån och använder teknik för att göra alla sysslor som att svara på telefoner och öppna dörrar och så vidare.

Vasyl var alltid intresserad av civilaktivism och har alltid haft ett öga på en politisk karriär. Som student på universitetet var han en av grundarna av ”European Youth Parliament” som främjade europeisk integration och utbildade människor om EU.

– Hittills har jag inte tagit steget helt ut i politiken, men jag har fortsatt med civilaktivism och hjälpt till att inrätta flera icke-statliga organisationer, inklusive ”Ukraina Crisis Media Center” (UCMC) under den ukrainska revolutionen 2014. Centret arbetade för att samla in icke-partisk information och förmedla den till internationella medier.

Med tanke på att Vasyl alltid har haft en fot i affärsverksamhet och en fot i civilaktivism passade SIMP-programmet honom som hand i handske.

– Jag skulle säga att det är ett av de bästa programmen där ute. Jag tyckte att det var givande att kunna uppskatta allt som Sverige står för. Det fanns en affärskomponent, en kulturell komponent och sedan bra interaktion mellan intressanta människor. Det var mycket väl förpackat, särskilt med de fyra olika modulerna. Tiden i våra hemländer mellan modulerna gjorde det möjligt för oss att utveckla nya idéer och nya sätt att tänka före nästa modul.

Genom programmet fick Vasyl studera ledarskap och ledarroller , ett favoritämne. Men han fick också andra insikter och hjälp från programmet.

– Min arbetsgrupp hade en läkemedelskund som vi hjälpte med att ta fram en strategi för att komma in på den ukrainska marknaden. Den erfarenheten lärde mig grunderna i branschen och jag lärde mig också hur man ska hantera olika intressenter. Att ha haft den här verkliga klienten hjälpte mig flera år senare när jag konsulterade några läkemedelsföretag i Ukraina. Jag kunde använda klientupplevelsen från programmet i Sverige.

Vasyl drar fortfarande nytta av SI:s Alumnnätverk. Han deltar i möten och konferenser och gör sitt för att hålla nätverket aktivt.

– Att hålla kontakten är både ett nöje och bra för affärer. Jag har arbetat med alumner både med reformer i Ukraina och med affärssamarbeten. Och jag har varit i kontakt med två svenska universitetsprofessorer sedan programmet som också har hjälpt mig i mitt arbete.

Läs mer om vad SI alumner gör över hela världen och kom i kontakt med ett lokalt nätverk. 

Mer information om SI ledarskapsprogram.