Detektering av objekt vid övergångsställen är ett av de vinnande förslagen i Sweden-India Mobility Hack

Nu har de vinnande lösningarna i Sweden-India Mobility Hack utsetts. Bland dem finns till exempel idéer för en supersnabb modulär laddare samt detektering av objekt vid övergångsställen. Svenska och indiska företag och institut samarbetar med vinnarna för att vidareutveckla, förverkliga och implementera deras lösningar.
Två kvinnor ska hyra en el-scooter

Under ett 42 timmar långt hackathon den 26 till 28 februari arbetade studenter, entreprenörer, utvecklare, designers och mobilitetsexperter i Indien och Sverige för att ta fram idéer och lösningar för framtidens säkra och hållbara transportsektor.

De förutbestämda utmaningarna handlade om kategorierna dödliga olyckor i trafiken, säkra transporter, hållbara transporter, luftföroreningar/utsläpp från trafiksektorn, infrastruktur för anslutna fordon samt hållbar logistik.

Hacket resulterade i 37 lösningar och den 2 mars korades de vinnande lagen i varje kategori under en livestreamad prisutdelning.

De vinnande förslagen bestod av en supersnabb modulär laddare och ett intelligent batterihanteringssystem för elfordon, ett system som kan förvarna om olyckor, en smart CO2-kalkylator för smarta fordon, hur man hittar mest lämpliga lastbilen för en viss transport, dataintegritet för anslutna förare samt detektering av objekt vid övergångsställen.

Det indiska teknikföretaget Altair India var huvudpartner för de lag som arbetade med hur vi kan minska dödliga olyckor i trafiken. De ser stora möjligheter för den vinnande lösningen att implementeras brett:
– Bland alla de utmärkta förslag som kom fram under helgen valde vi lösningen som tillämpar detektering av objekt vid övergångsställen. Den kan påverka trafiksäkerheten för fotgängare – våra mest utsatta trafikanter. Jag är säker på att vi snart kommer att se den på vägar överallt.

Vinnarna kommer att ha tillgång till ett unikt nätverk av stora svenska och indiska företag och institut och tillsammans med dem vidareutveckla, förverkliga och implementera sina lösningar.

Rahul Andrews är grundare av konsultföretaget Cognify Labs i Pune i Indien och en av mentorerna som arbetade med deltagarna under hackatonet:
– Genom att delta i Sweden-India Mobility Hack kunde vi bidra till en öppen och innovativ process ihop med entreprenörer, studenter och partnerorganisationer. Vi ser fram emot att få fortsätta att stödja arbetet med att skapa lösningar som påverkar samhället i en positiv riktning.

Madeleine Sjöstedt är generaldirektör för Svenska institutet:
– Sweden-India Mobility Hack kommer att förändra sättet vi reser och transporterar varor på. Genom det här samarbetet har vi skapat en plattform för innovation och idéer som effektivt tar itu med två viktiga frågor för mobilitetssektorn, hållbarhet och säkerhet. Vi ser detta som startpunkten för fler samarbeten mellan Sverige och Indien.

Sweden-India Mobility Hack anordnades av Svenska institutet i samarbete med Sveriges ambassad i New Delhi och Sveriges generalkonsulat i Mumbai med stöd från flera svenska och indiska partners inklusive start-ups, inkubatorer, forskningsinstitut, trafiksäkerhetsorganisationer och företag inom hållbarhet, bil och transport.