Erik Johanssons surrealistiska foton visas på Svenska institutet i Paris

I Erik Johanssons fotografier möter verkligheten det absurda. Bilderna är visuella gåtor som utmanar åskådarens fantasi. Mellan 18 februari och 24 april visas 20 av hans bilder, varav flera för första gången, på Svenska institutet i Paris.
Foto av Erik Johansson. En kvinna klipper ett får, vita håbollar flyger i luften och förvandlas till molntussar. Vad är vad?

I utställningen Ideas Come at Night presenterar fotografen Erik Johansson en serie surrealistiska drömlandskap som pendlar mellan dag och natt, verklighet och fantasi, vakenhet och medvetslöshet. Utställningen pågår mellan 18 februari och 24 april.

Johansson har på bara några år skapat en helt egen nisch på den internationella fotografiscenen. I en tid då allt kan skapas digitalt, fortsätter han att komponera sina bilder fysiskt, för att därefter bearbeta dem. När Erik Johansson inledde sitt bildskapande 2007 ville han se hur långt han kunde förvränga verkligheten utan att tappa intrycket av realism. Med tiden har berättelsen blivit alltmer central, även om tekniken fortfarande är en viktig komponent.

”Att skapa en bild är att skapa en plats som till en början kan tyckas bekant men som har särskilda egenskaper som väcker en reaktion hos betraktaren”, säger han själv.

Utställningen består av 20 fotografier, varav flera ställs ut för första gången.

Den 19–20 mars besöker Erik Johansson utställningen och guidar publiken vid två tillfällen.

Erik Johanssons hemsida