Ett språkligt äventyr i den måleriska regionen Dalarna

Aleksandra Ciępka är svenskstudent vid Jagellonska universitetet i Kraków, Polen och har skrivit om sin upplevelse av SI:s sommarkurs på Malungs folkhögskola 2023.
En omålad dalahäst står på ett träbord, den har en svans av en liten grankvist.

Dalarna, som ligger i mellersta Sverige, är en plats där unga människor från hela världen träffas och utbyter sina erfarenheter. De träffas på SI-sommarkurs Kultur och natur i Dalarna, som i samarbete med Malungs folkhögskola erbjuder utbildning i det svenska språket, områdets kultur samt natur.

Det är slutet av juni och jag sitter på ett tåg från Stockholm till Borlänge. Det är mycket varmt och soligt. Tåget passerar mindre och större städer, byar, åkrar och skogar. Utsikten ändras och den platta terrängen blir lite mer bergig, skogar blir djupare och vatten ses oftare. På Borlänge Centralstation byter jag till en buss till Malung – en liten by där kursen hålls.

Malungs folkhögskola erbjuder utbildning för vuxna som vill utveckla sina kunskaper, intressen och färdigheter. Folkhögskolor bestämmer själv över vilka program och kurser de erbjuder. Sådana kurser är ofta knutna till folkkultur och gäller olika slags konst som sång, hantverk eller järnsmide. De är också en mötesplats för personer från hela världen som deltar i SI-sommarkurser. Dessa kurser vänder sig till människor som studerar svenska som främmande språk och som vill fördjupa sina kunskaper i språket men också uppleva Sveriges kultur samt natur personligt. När jag och andra kursdeltagare stiger av bussen träffar vi vår kursledare som leder oss till skolan. Framför våra ögon dyker det upp en skolkomplex som verkar vara ganska stort för en by med bara femtusen invånare.

Malungs folkhögskola grundades på 1900-talet och består av olika byggnader. I skolan finns det en matsal, ett bibliotek, en aula, klassrum, en liten smedja, ett gym, en bastu och ett internat, som är mycket viktigt för vår integration.

Kursens huvudsyfte är att förbättra våra kunskaper i det svenska språket. Lektionerna leds av SI-lärare och vår uppgift blir att läsa tre böcker: En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf, Samlade dikter av Edith Södergran och Hjärtblad av Aino Trosell. Vi diskuterar litteraturen och det som förvånar mig positivt är hur dessa samtal ser ut. Vi sitter bekvämt i soffor och utbyter våra åsikter. Jag frågar kursdeltagaren Wiktoria om undervisningen: ”Jag minns en situation som har fastnat i minnet – under läsecirkeln valde både jag och min kompis samma fragment av boken och vi hade helt olika tolkningar. Jag trodde att läraren skulle säga att en av oss hade fel men istället berömde oss och sa att det var fantastiskt att vi lade märke till olika aspekter.” Det finns inga dåliga svar och alla har rätt att säga vad de tycker.

Vy över sjö i rosa skymningsljus
Aleksandra Ciępka

Förutom lektionerna och andra planerade aktiviteter har vi också lite fritid. En dag reser vi till Hättsjöstugan som är belägen vid vatten djupt inne i skogen. Där ägnar vi oss åt olika saker som att bada bastu, simma, cykla eller promenera. Det verkar vara en av deltagarnas bästa tid. Kursdeltagaren Erik uppskattar friluftslivet: ”Jag gillar att paddla och cykla för jag har inte gjort det i ungefär 10 år. Naturen påminner mig om min pappas by.” Naturen är faktiskt otroligt vacker. På vägen till stugan ser vi massor rosa blommor, fåglar sjunger, luften är frisk och allt är grönt…

Malungs folkhögskola är en plats där alla känner sig välkomna och där man kan vila i naturens famn. Samtidigt förbättrar man sin svenska under lektionerna och genom att använda språket hela tiden. Att delta i den här kursen är en erfarenhet som jag säkert kommer att minnas hela livet.

Aleksandra Ciępka, deltagare på SI:s sommarkurs på Malungs folkhögskola 2023.