Evenemang för att stödja den belarusiska demokratiska rörelsen

Svenska institutet har nyligen organiserat två evenemang kallade The Future Forum för civilsamhällesaktörer, journalister och forskare från Belarus. Evenemangen som hölls i Vilnius och Warszawa organiserades i samarbete med organisationen Center for New Ideas och inkluderade workshops, paneldiskussioner och nätverksmöjligheter.
Några av de ämnen som togs upp inkluderade välbefinnande och digital säkerhet, utmaningar för medier inom Belarus, hur ungdomar föreställer sig Belarus framtid och konsekvenserna av en utflyttning av civilsamhället.

Detta är en del av en serie möten som Sverige organiserar till stöd för den belarusiska diasporan. I maj organiserade Utrikesdepartementet och Stockholms universitet en konferens om Belarus för att stärka dialogen med de belarusiska demokratiska krafterna i exil.

Vi har pratat med Nadzeya Ilkevich, verkställande direktör på Create Culture, som deltog i mötet i Vilnius. Nadzeya Ilkevich är också deltagare i årets SI Leader Lab, Svenska institutets ledarskapsprogram för inflytelserika civilsamhällsledare.

Hur skulle du beskriva Future Forum, och varför är det viktigt för dig att delta?

– Future Forum har varit ett fantastiskt evenemang. Det har fungerat som en plattform för civilsamhällets aktivister och ledare att lära sig, dela åsikter och delta i viktiga diskussioner med sina kollegor och representanter från internationella organisationer. Jag lärde mig att vi behöver fler diskussioner inom NGO-sektorn mellan olika aktörer. Du kan hålla dig uppkopplad och få uppdateringar om den aktuella situationen i Belarus, brainstorma nya sätt för omvandling och hitta nya möjligheter för personlig tillväxt och samarbete.

Vilka är utmaningarna för omlokaliserade civilsamhällesaktörer utanför Belarus för närvarande?

– Det finns många. Men jag kan betona de två viktigaste, enligt min mening. Det är att utveckla det belarusiska demokratiska civilsamhället i en ny miljö och på nya villkor, samt att bevara kontakten med människor som är kvar i Belarus. Det är så viktigt att fortsätta arbeta för dem, inte bara för dem som har omlokaliserats.

Vilka är utmaningarna för belarusiska konstnärer och kulturprofessionella utanför Belarus för närvarande?

– Vi har just avslutat en undersökning om det aktuella läget för belarusiska kulturchefer, och jag kan påpeka några utmaningar som vi har märkt:

  • brist på professionella utbildningsprogram, specifikt för kulturchefer och kreativa producenter
  • minskat antal möjligheter att arbeta nära kollegor från Belarus
  • fokus på kortsiktiga projekt, vilket innebär att chefer i kultursektorn behöver ha ett heltidsjobb i andra sektorer och behålla kulturaktiviteter som ”deltidsjobb” eller frilans

Vilken typ av stöd behövs?

– Det finns fler och fler möjligheter för kortsiktigt och småskaligt projektstöd. För många nätverk och institutioner är det enda sättet att överleva med denna uppsättning ett ”non-stop-produktions” läge. För att undvika utbrändhet tror jag därför att den belarusiska kultur- och NGO-sektorn behöver möjlighet att planera långsiktiga projekt (minst 1-2 år) med ett mer strategiskt tillvägagångssätt.

Vilka är dina slutsatser efter att ha deltagit i ledarskapsprogrammet SI Leader Lab under några månader?

– SI Leader Lab ger dig en djupare förståelse för processerna i samhället och ger dig, inte bara förklaringar, utan verktyg för hur man blir en bra och ansvarsfull ledare i din organisation och ditt samhälle. En av de bästa komponenterna är det internationella nätverket av deltagare, från vilka jag lärde mig om situationen för civilsamhället i andra länder. Jag lärde mig hur de leder sina team mot ett demokratiskt samhälle och delade information om den aktuella situationen i Belarus.

Center for New Ideas är en analytisk center som arbetar för det nya Belarus och deras mål är att hjälpa samhället och politiska aktörer att bygga ett mer öppet, välmående och hållbart Belarus.

Här är några av Svenska institutets program som är öppna för medborgare från Belarus:

SI Creative Partnerships Programme är ett bidragsprogram som erbjuder finansieringsmöjligheter för svenska organisationer och deras internationella partners inom civilsamhället, kultur och media. Programmet stöder projekt som syftar till att främja demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

SI Scholarship for Global Professionals är ett stipendieprogram som ger möjlighet till heltidsstudier i ett ett- eller tvåårigt masterprogram vid ett svenskt universitet. Det syftar till att utveckla och stärka globala yrkesverksamma i deras arbete för en rättvis och hållbar utveckling i sina hemländer.

Swedish Institute Academy for Young Professionals (SAYP) är ett utbildningsprogram för unga yrkesverksamma inom den offentliga sektorn. Det är utvecklat för att bygga medvetenhet, kapacitet och motståndskraft i praktiken av styrning.

SI Leader Lab är ett ledarskapsprogram utformat för att ge 100 inflytelserika civilsamhällsledare från hela världen möjlighet att utforska sina ledarskapsfärdigheter och lära sig effektiva påverkansmetoder.