Jubileumsåret 2023!

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung. Under hela 2023 kommer SI:s officiella kanaler att uppmärksamma detta och flera andra jubileer under rubriken ”Sweden 500 – A year of celebration”.

Den 6 juni är det exakt 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs. Men 2023 är ett jubileumsår på flera andra sätt. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på den svenska tronen och en rad viktiga institutioner fyller jämnt. Bland annat Kungliga Operan som firar 250 år och Stockholms stadshus som fyller 100 år och Sametinget som invigdes för 30 år sedan.

Under hela året kommer SI att uppmärksamma jubileet under rubriken ”Sweden 500 – A year of celebration”. På webbplatsen Sharing Sweden, som riktar sig till svenska ambassader och konsulat, kommer det att finnas allt från kortfilmer för sociala medier till en längre artikel om hur svensk demokrati har utvecklats under de senaste 500 åren. Därutöver görs också mängd annat digitalt material så som giph-stickers, humoristiska AI-genererade memes och ett AR-filter. Allt detta kommer också att synas i Sveriges officiella kanaler på arabiska, engelska och ryska med sammanlagt 3,3 miljoner följare.