Sommarens visningar av Access Ability och Design for Dignity

Frågor om rättigheter för personer med funktionsvariation lyfts i sommar i centrala Warszawa med hjälp av två svenska utställningar, som också innehåller polska erfarenheter.
Access Ability i Warszawa

Access Ability och Design for Dignity, två utställningar med fokus på rättigheter för personer med funktionsvariation, har turnerat världen runt sedan 2014.

I Polen avslutas nu Design for Dignity efter att ha visats på 17  platser i fyra världsdelar. Utställningen  består av 28 svenska designprodukter som ute i världen mött en ständigt intresserad publik i seminarier och workshops.

I sommar visar vi också Access Ability på torget utanför Kulturpalatset i Warszawa (adress: Plac Defilad 1). Utställningen har än så länge visats drygt hundratalet gånger i ett 40-tal länder. Den presenterar 14 svenska personliga porträtt och texter om livet av personer med funktionsvariation och adderas med lokala bilder när den visas ute i världen. I Polen visas den tillsammans med den svenska ambassaden, tankesmedjan Institute of Public Affairs och flera funktionshinderorganisationer. De 14 svenska och 14 polska bilderna och texterna visas utomhus på en attraktiv plats, vilket gör att utställningen når en bred publik.

Access Ability i Warszawa.
Access Ability visas centralt i Warszawa. Foto: Svenska ambassaden i Warszawa

Sylvia Augustinsson