Barnlitteratur i fokus när Sverige är temaland under Krakows internationella bokmässa

Svenska institutet en av flera svenska samarbetsparter när den tjugoandra upplagan av Krakows internationella bokmässa slår upp dörrarna den 25 oktober med temaland Sverige.

Den internationella bokmässan i Krakow samlar cirka 70 000 besökare varje år och är därmed landets största. På plats för att öka ett redan stort polskt intresse för svensk litteratur finns ett betydande antal svenska författare och branschföreträdare, bland andra Åsa Lind, Ebba Witt-Brattström, Jack Werner, Jujja Wieslander, Niklas Orrenius, Maciej Zaremba, Elisabeth Åsbrink, Sven Nordqvist och Martin Widmark.

I den svenska montern premiärvisas även Svenska institutets nya utställning Lilla Biblioteket, som utöver en fantasirik miljö erbjuder ett stort urval svensk barnlitteratur samt Svenska Barnboksakademins affischutställning En hyllning till barnboken med illustrationer och citat, allt samlat under devisen: ”Barnboken är det första mötet med litteraturen – en oändlig värld som räcker livet ut.”

Det svenska deltagandet märks även under den samtidigt pågående Conradfestivalen, en litteraturfestival i centrala Krakow som fått sitt namn efter en av regionens mest välkända författare, Joseph Conrad, där det bjuds på alltifrån författarworkshops för barn till föredrag om källkritik och seminarier om Ingmar Bergmans filmkonst.

I direkt anslutning till mässområdet visas även Svenska institutets utställning om svensk kriminallitteratur, Swedish Crime Scenes.

Den svenska montern återfinns i hall D33. Arrangör är Sveriges ambassad i Warszawa, SI i samarbete med Statens kulturråd, Ericsson och IKEA.

Här finns bokmässans svenska program

 

Vid sidan av det ordinarie programmet arrangerar Arbetsförmedlingen Kultur Media under fredagen dessutom en pitch för svenska författare inne på mässan. Målet med satsningen är att skapa ett möte mellan författare från Sverige och förläggare i Polen i syfte att få till fler översättningar från svenska till polska och därmed ge svenska författare möjlighet att nå ut till en bredare, internationell publik.  Läs mer på Författarförbundets hemsida

 

Emma Kalmevall

Henrik C. Enbohm