I utsattheten finns en värme och tolerans – Café Lehmitz på Rysslandturné

Café Lehmitz är ett verk av Anders Petersen från åren 1967-70 och räknas som banbrytande för den subjektiva fotografin. Café Lehmitz var en nattöppen bar i Hamburg där Anders Petersen mötte hamnarbetare, invånare i kvarteret och människor från samhällets utkanter. Under 2017 och 2018 visas bilderna i Ryssland och Ukraina.

”Människorna på Lehmitz hade en närvaro och en uppriktighet som jag själv saknade. Man tilläts vara desperat, ömsint, sitta ensam eller bli en del av gemenskapen. I utsattheten fanns en stor värme och tolerans.” Mellan Anders Petersen och människorna på Café Lehmitz skapades ett förtroende och en närhet som framträder i bilderna.

Anders Petersen föddes 1944 i Stockholm och utbildade sig vid Christer Strömholms fotoskola och Dramatiska Institutet. Han räknas till en av Sveriges främsta nu levande fotografer, och fick sitt internationella genombrott med fotoboken Café Lehmitz 1978. Bland priser och utmärkelser kan nämnas the Aperture Foundation Photo Book of the Year Award 2012 för City Diary. Anders Petersens arbete finns representerat i internationella samlingar hos bl.a. MoMA New York, Centre Georges Pompidou Paris och Moderna museet Stockholm.

Under 2017 turnerar utställningen i Krasnoyarsk, Samara, Novosibirsk, Ekaterinburg, Kazan, Vladivostok, Krasnodar och St Petersburg, innan den går vidare till Ukraina.