Utställning: Forêts astrales

Forêts astrales är en utställning i skärningspunkten mellan design, samtida konst och traditionellt hantverk.

Färgglada lavar, fantasirika träsniderier, Falu rödfärg, skulpturer och föremål av läder, glas och textilier… Forêts astrales förenar konst inspirerad av naturen och svenska traditioner, modern teknik och samtida perspektiv med institutets 1500-tals arkitektur och blir till ett tidlöst nordiskt makrokosmos.

Utställningen visar ett tjugotal föremål av fem framstående kvinnliga konstnärer: Malin Bobeck Tadaa, Hanna Hansdotter, Louise Hederström, Aia Jüdes och Emilia Sundqvist. Deras hållbara, mångfacetterade och lekfulla verk för tankarna till någonting som hör hemma mitt emellan en förtrollad skog och en drömlik galax. De ovanliga naturmaterialen och djärva formerna vittnar om influenser från både barocken och surrealismen.

På den stenlagda innergården har café FIKA utökat verksamheten med installationen Sommarkiosken, en modern version av den typiskt svenska faluröda stugan. Den röda färgen, som har använts till svenska trähus i århundraden, är mer än bara en färg: det är en symbol för svensk identitet och kultur. Förutom det rent estetiska värdet och den sociala status den avslöjade, hade den faluröda färgen också värdefulla praktiska egenskaper eftersom den gjorde trähusen mer hållbara.

Sommarkiosken kommer att ha utökade öppettider och erbjuda drycker och bakverk särskilt anpassade efter utställningens tema.

– Svensk design förknippas ofta med en avskalad, minimalistisk, ljus estetik, men historiskt sett har svensk design en annan, mer praktfull sida, eftersom vi i flera århundraden målade husen klarröda! Vi fokuserar på denna färgglada tradition och tolkar den på ett lekfullt modernt sätt. – Aia Jüdes, kurator och konstnär.

Forêts astrales har skapats för Svenska institutet Paris av kuratorn och konstnären Aia Jüdes och art directorn Sanna Å Gebeyehu. Utställningen är en del av Paris Design Week.