IKONER – en utställning om att få finnas

Utställningen IKONER visas från och med november 2020 på Nationalbibliotekets utställningshall i Riga. Ikoner handlar om universella drömmar och önskningar om att vara en del av samhället, konsten och populärkulturen. Men här gestaltas ikonerna av en grupp som sällan eller aldrig har fått synas, trots att de alltid funnits bland oss. De 21 modellerna från hela Sverige har flera saker gemensamt; drömmar, känslor och Downs syndrom.
Flicka med Downs syndrom på teaterscen i rollen som Jeanne D'Arc

Rose och Jack på Titanics däck, Barbie i sitt rosa hus eller en statsminister som talar till nationen. Ikoner är en utställning om att få finnas, som premiärvisades på Fotografiska i Stockholm 2016. Porträtten i ”Ikoner” är tagna av fotografen Emma Svensson. Hon samarbetade med maskörerna Helena Andersson och Linda Sandberg, samt verksamhetsledaren Pär Johansson på Glada Hudik-teatern.

Utställningen visas från och med november 2020 på Nationalbibliotekets utställningshall i Riga, som ett led i Glada Hudik-teaterns skolprojekt Barn föds inte med fördomar och tillhörande opinionsbildande arbete, som skett i samarbete med SI sedan 2016