Svenska institutet grundades 1971 med syftet att visa upp Tessininstitutets konstsamling, skapad av konsthistorikern Gunnar W. Lundberg. Samlingen vittnar om det rika kulturella utbytet mellan Frankrike och Sverige under 1600- och 1900-talet och består av cirka 6 000 målningar, teckningar, akvareller, gravyrer, skulpturer, medaljer och gamla böcker. Den förvaltas sedan 1982 av Nationalmuseum i Stockholm.
I maj 2025 inviger vi en ny hängning av samlingen som lyfter fram några av dess dolda skatter. Den nya utställningen utforskar tankeströmningar, intressen och motsättningar som präglade upplysningstiden och som även har kopplingar till vår tid. Parallellt öppnar en utställning med verk av den franske målaren, arkitekten och grafikern Louis Jean Desprez (1743–1804).
Bakom de båda utställningarna står konsthistoriker Otto Ruin, som av Svenska institutet och Nationalmuseum fått uppdraget att förnya den permanenta utställningen. Till sin hjälp har han utställningskuratorer och konsthistoriker från Svenska institutet och Nationalmuseum.
Otto Ruin är konsthistoriker, specialiserad på visuell kultur och idéhistoria från slutet av 1700-talet, särskilt i Frankrike. Hans arbete sker inom ramen för Nationalmuseums ”program för unga forskare”, som ger dessa möjlighet att bedriva forskning direkt kopplad till museets samlingar. Otto Ruin är även konstkritiker.