Samtal med drink: Böcker i det offentliga rummet

Hur och var tillgodogör vi oss litteratur? I Frankrike lägger kulturella vanor och offentlig politik särskild tonvikt vid böcker som fysiska objekt, medan vi i Sverige ofta läser digitalt och böcker sällan syns i offentliga miljöer. Vad säger detta om våra samhällen och kulturer?
Teckning som föreställer tre personer som sitter och läser vid ett cafébord

”Fransmännen läser överallt, i tunnelbanan och på bussen, i kön, på parkbänkar och på kaféer. Även i Sverige läser folk i offentliga miljöer, men ofta på sina telefoner – och det går inte att veta om de läser en bok, spelar ett spel eller tittar på bilder – samtidigt som de lyssnar på en ljudbok. De här olika vanorna påverkar det dagliga offentliga rummet: telefonen bara är ett anonymt digitalt verktyg medan boken avslöjar en titel, en författare och till och med en genre.” (K. Lundblad)

Sättet på vilket böcker tar plats i det franska samhället kan bland annat förklaras av den allmänna politiken: den franska lagen om fasta bokpriser har hjälpt små lokala bokhandlare att hålla igång verksamheten och fortsätta att upprätthålla sociala och kulturella band.

Vilken betydelse har närvaron av fysiska böcker i det offentliga rummet? Hur påverkar det samhället och kulturen? Vilken roll spelar vårt sätt att närma oss litteratur för våra upplevelser, vår nyfikenhet och vår förmåga att förundras över berättelser?

Välkommen till ett samtal mellan Kristina Lundblad, docent och lektor i bokhistoria vid Lunds universitet, and Sophie Noël, professor i kommunikationsvetenskap vid Université Panthéon-Assas.

Information:

  • Samtalet äger rum på café FIKA
  • Gratis entré, ingen förhandsbokning.