Slutmöte för Sveriges ordförandeskap i EU:s strategi för Östersjöregionen

Den 5-6 juni 2023 sammanfattas resultaten av Sveriges ordförandeskap i EU:s strategi för Östersjöregionen med ett stort möte i närvaro av EU-minister Jessika Roswall och representanter från strategins åtta medlemsländer samt Ukraina.

Sverige tog över ordförandeskapet 1 juli 2022 – direkt efter pandemin – och har fokuserat på att få
en nystart på arbetet inom strategin. Detta görs genom att skapa mötesplatser, öka förmågan att mäta och kommunicera strategins resultat och värden. Men också genom att utveckla modeller för samarbete med Ukraina med fokus på återuppbyggnaden.

Sverige tog under ordförandeskapet initiativ till att skapa förutsättningar för Östersjöstrategins samarbete med Ukraina. En konferens anordnades i december 2022 i samarbete med Svenska institutet med fokus på hur Östersjöstrategin kan bidra till att stötta Ukraina idag, under kriget men främst inför återuppbyggnaden.

EU:s strategi för Östersjöregionen:

EU:s strategi för Östersjöregionen är en överenskommelse mellan EU:s medlemsstater och kommissionen för att stärka och utveckla samarbetet mellan länderna i regionen.

Strategin antogs under det svenska ordförandeskapet i EU under hösten 2009 som den första av idag fyra makroregionala strategier. 

Östersjöstrategin har tre huvudsakliga mål att rädda havsmiljön, länka samman regionen samt att öka välståndet.

Till strategin hör en handlingsplan indelad i 14 så kallade policyområden: Bioeconomy, Culture, Education, Energy, Hazards, Health, Innovation, Nutri, Safe, Secure, Ship, Spatial planning, Tourism samt Transport.

Strategin genomförs genom att myndigheter och organisationer samlas i tvärsektoriell, transnationell, flernivåsamverkan.

De länder som omfattas av strategin är förutom Sverige, Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Polen samt de fyra nordliga delstaterna i Tyskland. Island och Norge deltar också.

Strategin har ett roterande ordförandeskap där Sverige snart avslutar sitt år för att lämna över till Lettland.

Strategin bygger inte på någon ny lagstiftning eller inrättandet av nya institutioner. Inga nya medel har heller öronmärkts för strategins genomförande. I stället engageras myndigheter och organisationer i genomförandet av strategin samtidigt som befintliga resurser i exempelvis EU:s många program kanaliseras till genomförandet.

 

Läs mer om EU:s strategi för Östersjöregionen här