Ung svensk formgivning tar plats på designfestival i Tokyo

Den 18–27 oktober är det dags för designfestivalen DESIGNART TOKYO, som i år går av stapeln för tredje året. Förra året firade Sverige och Japan 150 år av diplomatiska förbindelser vilket uppmärksammades stort i båda länderna, även under festivalen då Sverige var partnerland och visade utställningen Ung Svensk Form 2018 som huvudutställning. I år visas tre utvalda verk ur utställningen, som visar det bästa inom ung svensk formgivning.

Ung Svensk Form är en årlig jurybedömd utställning som drivs i Svensk Forms regi sedan 1998. Varje år genomförs en utlysning som är öppen för alla designdiscipliner – från hantverk och mode till industridesign och arkitektur – och mellan tre- och fyra hundra ansökningar brukar komma in. Därefter väljer juryn, som består av namnkunniga designer och experter, ut ett 20-tal bidrag som under ett år utgör en utställning som turnerar både i Sverige och internationellt.

Under fjolårets jubileumsår valdes Ung Svensk Form ut att representera Sverige på DESIGNART TOKYO, och alla formgivare som var på plats medverkade i publika samtal tillsammans med japanska kollegor. I år har som en uppföljning tre formgivare valts ut att representera utställningen.

Verket Hybrids av Stina Randestad undersöker kombinationen av olika material, hybrider. Teknikerna för att skapa dessa materialmöten är laserskärning av hålmönster och att sy ihop stela med stretchiga material, vilket förvandlar uttrycket från 2D till 3D. Bacteria in a new light är lampor med mönster av bakterier från formgivaren Jan Klinglers favoritpersoner och platser, ett suggestivt bidrag som korsar bioteknik med formspråkliga influenser från laboratoriet. Robert Currans vackra träskulpturer med namnet Outside Material; The Transfiguration of Lines tar plats med ett uttryck som väcker både diskussion och fantasi. Vad är detta egentligen?

De svenska formgivarna delar utställningsyta med en litauisk designutställning nära ett kluster av japanska designbutiker. Utställningarna kommer även att ha gemensam invigning och design talks.

Invigning: 19 oktober på Ozone
Utställningsperiod: 19-27 oktober 2019
Plats: Ozone, Shinjuku Park Tower 3-7F, 3-7-1 Nishi Shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo

Utställningen är ett samarbete mellan Sveriges ambassad i Tokyo, Svenska institutet, Svensk Form och Designprogrammet Swedish Design Moves, som är regeringens satsning på Sverige som designdestination.

Utställningen Ung Svensk Form 2019 är en samproduktion mellan Föreningen Svensk Form och ArkDes, med stöd av IKEA och Malmö stad.

Project Manager

Jenny Bergström Bonmot