Utställning: FINE DYING av Misschiefs

I mitten av 1800-talet publicerade den engelska författaren Coventry Patmore dikten "Ängeln i huset", en hyllning till den självuppoffrande och viktorianska kvinnan. Konstinitiativet Misschiefs tar nu död på ängeln med installationen FINE DYING, en ironisk anspelning på konceptet ”fine dining”.

Dikten ”Ängeln i huset” var inspirerad av Coventry Patmores första fru, som enligt honom var den perfekta kvinnan: en behagfull värdinna och tillika hemmets tysta, fogliga beskyddare. I essän ”Professions for Women” från 1931 beskriver författaren Virginia Woolf att hon är tvungen att ta död på detta viktorianska kvinnoideal, ängeln i huset. Att skapa innebär att man måste offra något.

Misschiefs har bjudit in sex formgivare att delta denna FINE DYING-installation som inspirerats av Woolfs ord och av konceptet ”fine dining”. Isa Andersson, ButchXFemme, Lotta Lampa, Anna Nordström, Maria Pita Guerreiro och Sara Szyber har alla skapat unika gotiska, punkiga och praktfulla designobjekt som placerats på ett långt middagsbord. Intrycket är storslaget och extravagant men kontrasteras av de vassa knivarna och blodet.

Installationen visas inom ramen för Paris Design Week och har tidigare kunnat ses i Stockholm och Milano. Till utställningen i Paris har Misschiefs bjudit in den franska konstnären Popline Fichot, norska Yngvild Saeter och svenska Klara Fahrman

Öppningsdagen bjuder på ett DJ-set med MrMaqs och uppträdanden av de multidisciplinära artisterna Vera Jörgensen och Grebnellaw.

Curator: Paola Bjäringer
Set Designer: Minna Palmqvist
Konstnärer och formgivare: Isa Andersson, ButchXFemme, Klara Fahrman, Popline Fichot, Lotta Lampa, Anna Nordström, Maria Pita Guerreiro, Yngvild Saeter och Sara Szyber

Misschiefs är en oberoende metod och en plattform för att synliggöra kvinnliga konstnärer och formgivare. Misschiefs tar över tomma lokaler och erbjuder kostnadsfria ateljéer till utvalda kvinnliga konstnärer. Misschiefs curerar och producerar utställningar, föreställningar, föredrag och workshops över hela världen.

I samarbete med Paris Design Week och med stöd av Sveriges ambassad i Frankrike.