Utställning: Ideas Come at Night

Fotografen Erik Johansson presenterar en serie surrealistiska drömlandskap som pendlar mellan dag och natt, verklighet och fantasi, vakenhet och medvetslöshet.
Verk med titeln: Full moon service. En man står på en stege och håller upp en rund lampa mot en natthimmel. På ängen framför honom ligger flera andra lysande lampklot. Som nedfallna månar.

I Erik Johanssons fotografier möter verkligheten det absurda. Hans drömlika bilder är visuella gåtor som utmanar åskådarens fantasi och varseblivning.

Johansson har på bara några år skapat en helt egen nisch på den internationella fotoscenen. I en tid då allt kan skapas digitalt, fortsätter han att komponera sina bilder fysiskt, för att därefter bearbeta dem med datorns hjälp. ”Att skapa en bild är att skapa en plats som till en början kan tyckas bekant men som har särskilda egenskaper som väcker en reaktion hos betraktaren”, säger han själv.

När Erik Johansson inledde sitt bildskapande 2007 ville han se hur långt han kunde förvränga verkligheten utan att tappa intrycket av realism. Med tiden har berättelsen blivit alltmer central, även om tekniken fortfarande är en viktig komponent. Färg och ljus spelar allt större roll för berättelsen och de känslor den vill ge upphov till. En enda bild måste kunna berätta en hel historia.

Utställningen visar 20 fotografier, varav flera visas för första gången.

  • Fri entré, förbokning ej nödvändig
  • Onsdag–söndag 12:00–18:00

Erik Johanssons hemsida.