Utställning: Niki Lindroth von Bahrs fabler

I oktober 2022 öppnar Svenska institutet i Paris en retrospektiv utställning med filmskaparen Niki Lindroth von Bahrs verk. Lindroth von Bahr är känd för sina moderna, poetiska och underhållande kortfilmer.

Niki Lindroth von Bahrs animerade kortfilmer är komiska och melankoliska fabler. Små djur med mänskliga egenskaper och beteenden rör sig i välbekanta miljöer: en stormarknad, ett hotell, en snabbmatsrestaurang, en bensinstation, ett kärnkraftverk, en simbassäng… Precis som vi människor oroar de sig, lider och väntar på ett bättre liv; behovet av att få kontakt med andra är påtagligt.

Lindroth von Bahrs verk har skapat stor uppmärksamhet internationellt. Hennes film The Burden (2017) har vunnit flera priser och i januari 2022 hade Netflix premiär för den mörka komedin The House, där hon skapat det ena av de tre avsnitten.

Utställningen är en retrospektiv som visar flertalet av hennes animerade kortfilmer tillsammans med ett urval scenografimodeller och dockor som använts i filmerna. För att bättre förstå hennes skaparprocess visas även skisser, storyboards, videos och foton från produktionen samt andras filmer och bildkonst som inspirerat Lindroth von Bahr.

Niki Lindroth von Bahrs hemsida