Utställning: Sara-Vide Ericson, Desire of the Tail

Sara-Vide Ericson är en av sin generations mest inflytelserika konstnärer. I höst ställer hon ut på Svenska institutet Paris. I sina naturalistiska målningar utforskar hon vår kollektiva historia och sina egna minnen och erfarenheter.
Kvinna med en sjal runtom sig sitter på en strand med musslor.

Sara-Vide Ericson (f. 1983) bor och arbetar i Viksjöfors i Hälsingland och är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2004–2009. Hon har etablerat sig som en av de mest tongivande svenska konstnärerna idag och har ställt ut i både Sverige och internationellt. Utställningen Desire of the Tail är hennes första separatutställning utanför Norden och har skapats för att visas i olika delar av Svenska institutets lokaler.

Sara-Vide Ericsons verk kännetecknas av stora figurativa oljemålningar inspirerade av hennes närmiljö. Återkommande motiv är föremål kopplade till olika berättelser och upplevelser, hennes hästar och naturen som omger henne – skogarna, älvarna och myrarna i Hälsingland.

Hennes målningar är dock varken navelskådande självporträtt eller naturalistiska landskap. Hon avbildar inte den ”vackra naturen. Naturen är i stället lerig, farlig, till och med förtärande – en okuvlig kraft som Sara-Vide Ericson snarare kommer överens med än försöker representera. Även om hennes målningar utgår från egna erfarenheter avslöjar de väldigt lite om henne. Hennes inre landskap är öppna för flera tolkningar och förblir spännande mysterier.

Det hela börjar med sökandet efter ett motiv utanför ateljén. Sara-Vide Ericson jagar, samlar, hämtar hem och väljer sedan, när det är dags, föremål, upplevelser eller bitar av landskap och sätter ihop dem som målningar i ateljén.

Sara-Vide Ericsons oljemålningar skildrar scener som hon först har föreställt sig, därefter iscensatt, fotograferat och slutligen förvandlat till målningar. Du måste kunna känna bilden, förkroppsliga den, för att måla den. Kanske är det därför som hennes verk har en så stark närvaro, en så fängslande kraft.

Med stöd av Kulturrådet.