Utställning: Sara-Vide Ericson

Sara-Vide Ericson är en av sin generations mest inflytelserika konstnärer. I höst ställer hon ut på Svenska institutet Paris. I sina naturalistiska målningar utforskar hon vår kollektiva historia och sina egna minnen och erfarenheter. I det här fallet sitt möte med SI Paris.

Sara-Vide Ericson (f. 1983) bor och arbetar i Viksjöfors i Hälsingland och är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2004–2009. Hon har etablerat sig som en av de mest tongivande svenska konstnärerna idag och har ställt ut i både Sverige och internationellt. Utställningen på SI Paris är hennes första separatutställning utanför Sverige.

Ericsons figurativa, ofta mycket stora oljemålningar skildrar scener som hon först har föreställt sig, därefter iscensatt, fotograferat och slutligen förvandlat till målningar. Hennes landskap är en metafor för det inre och hon använder sig själv som förmedlare av något djupt nedärvt.

Inspirerad av ett besök på Svenska institutet Paris hösten 2022 har Sara-Vide Ericson nu skapat en fysisk och symbolisk upplevelse enligt sin gängse process: hon riktar sig ut och hämtar inspiration, vänder sig inåt och låter intrycken smälta samman. I sin ateljé i Hälsingland har hon arbetat på en serie målningar som skapats för att visas i olika delar av Svenska institutets lokaler.

Med stöd av Kulturrådet.