Fira Europadagen 9 maj

På Europadagen firas Schumandeklarationen som undertecknades 9 maj 1950. Deklarationen var en omfattande plan för långsiktig fred i Europa efter andra världskriget och betraktas idag som startskottet för EU. Dagen firas på flera håll i Europa. I Sverige firas dagen bland annat på Kulturhuset i Stockholm.

Europadagsfirandet på Kulturhuset i Stockholm anordnas av EU-kommissionens representation i Sverige, tillsammans med ett stort antal andra organisationer. I år får arrangemanget extra tyngd på grund av Sveriges ordförandeskap i EU. Arrangemanget på Kulturhuset firas i år också i solidaritet med Ukraina.

Under dagen kan du ta del av spännande paneldiskussioner om organiserad brottslighet, grön omställning, Ukraina, konkurrenskraft eller demokrati och mänskliga rättigheter. Du kommer även att kunna se på ukrainsk film och träffa aktörer som jobbar med Ukraina, Sveriges EU-ordförandeskap, EU-rekrytering och EU-projekt. Under dagen utses även Årets Europé och vinnarna i en bildtävling för högstadie- och gymnasieskolor. Tävlingsbidragen kommer att ställas ut på Kulturhuset. Pengar samlas in till Ukraina via Radiohjälpen under Europadagen.

Svenska institutet kommer att finnas med som utställare under dagen och berätta om projekt vi finansierar i Östersjöregionen, varav flera också inkluderar Ukraina.

Delta på aktiviteter

Läs mer om programmet här och anmäl dig till seminarierna. Det går att delta på seminarierna på plats eller digitalt.

Du kan även fira Europadagen med EU-institutionerna. Läs mer här.

Kampanjen Europa i min region pågår 2-12 maj. På kampanjens hemsida hittar du en karta som visar aktiviteter man kan delta på.