Färgglada lavar, fantasirika träsniderier, Falu rödfärg, skulpturer och föremål av läder, glas och textilier… Forêts astrales förenar konst inspirerad av naturen och svenska traditioner, modern teknik och samtida perspektiv med institutets 1500-tals arkitektur och blir till ett tidlöst nordiskt makrokosmos.
Utställningen visar ett trettiotal föremål av fem framstående kvinnliga konstnärer: Malin Bobeck Tadaa, Hanna Hansdotter, Louise Hederström, Aia Jüdes och Emilia Sundqvist. Deras hållbara, mångfacetterade och lekfulla verk för tankarna till någonting som hör hemma mitt emellan en förtrollad skog och en drömlik galax. De ovanliga naturmaterialen och djärva formerna vittnar om influenser från både barocken och surrealismen.
– Svensk design förknippas ofta med en avskalad, minimalistisk, ljus estetik, men historiskt sett har svensk design en annan, mer praktfull sida, eftersom vi i flera århundraden målade husen klarröda! Vi fokuserar på denna färgglada tradition och tolkar den på ett lekfullt modernt sätt. – Aia Jüdes, kurator och konstnär.
Malin Bobeck Tadaa (f. 1986) är textilkonstnär och designer som kombinerar textil med optisk fiber, lysdioder och ny teknik. I utställningen presenterar hon verk från serien Andetag, som illustrerar luftflödet genom lungorna och bjuder in betraktaren att andas tillsammans med verket i en kollektiv rytm.
Hanna Hansdotter (f. 1984) är glaskonstnär. Hennes färgstarka ornamentala glasfigurer – som ofta kännetecknas av punkig barockstil, inspirerad av arkitektur och ornamentik – fungerar som både skulpturer och bruksföremål. Hansdotter tilldelades 2024 regeringens exportpris för ”Årets uppstickare”
Louise Hederström (f. 1973) är möbeldesigner. Hon arbetar ofta med återvunna material och hämtar inspiration från naturen. Bland hennes uppdragsgivare finns flera av de mest välrenommerade skandinaviska designföretagen. I utställningen presenterar hon skulpturer och väggverk i färgad lav från Nordgrönas produktion.
Aia Jüdes (f. 1979) är kurator och konstnär. Hennes kreativa, experimentella och nyskapande universum består av en kombination av slöjd, design och konst. Hon presenterar element från sitt projekt Vrilarnas återkomst, en serie skulpturala ljusobjekt baserade på vrilar – de utväxter som finns på vissa träd och som hon slipat och polerat för hand.
Emilia Sundqvist (f 1993) skapar stoppade figurativa skulpturer med synliga handgjorda stygn. Materialet är en viktig aspekt av hennes arbete och det finns ett mönster av vit luddig mjukhet i allt hon gör. Sundqvists verk utforskar tvivel och krav på vuxenlivet med en lekfull och humoristisk approach.
Forêts astrales har skapats för Svenska institutet Paris av kuratorn och konstnären Aia Jüdes och art directorn Sanna Å Gebeyehu. Utställningen är en del av Paris Design Week och visas fram till den 22 september.