Från Lviv till Stockholm

I november genomfördes ett besöksprogram för svenskstuderande från Lviv i Ukraina med syfte att visa upp Sverige, svenskt samhälle och kultur.
Svensksttudenter från Lviv ställer upp sig för fotografering utomhus i varma vinterkläder.

Pär Fredborn Larsson, svensklektor vid Ivan Frankouniversitetet i Lviv, berättar om sina och studenternas upplevelser under besöksprogrammet i Stockholm.

Vi var totalt tretton personer som sågs på Lvivs tågstation mitt i natten innan vi rullade till Polen för att flyga till Stockholm.

Väl på plats hade Svenska institutet organiserat besök på allt från olika universitet, politiska ungdomsförbund och Riksdagen till Dramaten – vi varvade programpunkterna med julmust och varm korv,
promenader i yrande snö och förvirring i tunnelbanan.

Studenterna lyssnade på presentationer på Socialhögskolan, om Kvinna till Kvinna och Alla Kvinnors Hus – särskilt uppskattade besök – hur livet som student vid Södertörns högskola kan vara och om forskarstudier vid Karolinska Institutet, bland mycket annat.

Vid Stockholms universitet gavs möjlighet att tala med språkstudenter vid Institutionen för slaviska språk.
Schemat var späckat och roligt trots hala gator. Studenterna ställde en hel del frågor och argumenterade under föreläsningarna. Efter en vecka kom vi slutkörda tillbaka till Lviv några timmar innan gryningen.

 

Universitetsbesöksprogram
Svenska institutet har sedan 2014 arrangerat besöksprogram för universitet med svenskundervisning i bland annat Ukraina med syfte att ge studenterna utökade och uppdaterade kunskaper om Sverige, svenskt samhälle och svensk kultur. SI vinnlägger sig om att besöksprogrammen är breda och de innehåller möten med svenska politiker från olika partier, besök vid flera svenska lärosäten, bibliotek, möten med journalister, studentkårer och organisationer som Kvinna till kvinna, vilka behandlar breda samhällsproblem med relevans både i Sverige och i Ukraina. Därutöver avnjuter de svenskstuderande även svensk teater och aktuell svensk biofilm.