I dag är en alldeles särskild dag!

På kvällen den 20 april för exakt 50 år sedan invigdes Svenska institutet i Paris under pompa och ståt av Kronprins Carl Gustaf. Kronprinsen välkomnade de hundratalet specialinbjudna gästerna tillsammans med Sveriges ambassadör Gunnar Hägglöf och direktören för Institut Suédois, Pontus Grate.
Svartvit bild från invigningen av SI Paris firas. Kronprins Carl Gustaf står och pratar med Carl Johan Bernadotte, greve af Wisborg, oidentifierad fransyska och Anna Hägglöf, gift med Sveriges ambassadör i Paris.

Under invigningen av de nyrenoverade lokalerna i 1500-talsbyggnaden mitt i Marais-kvarteren visades öppningsutställningar om stadsplanering, naturskydd och de senaste textiltrenderna.

1971 hade inte många år passerat sedan 1968, då studentrevolten satte sin prägel på tidsandan och samhällsfrågor och politik diskuterades hett, både i Sverige och Frankrike. Intresset för den svenska modellen var stort, liksom frågor om utbildning och jämställdhet.

Svenska institutet i Paris blev snabbt ett skyltfönster för Sveriges nytänkande kultur, från barnlitteraturens kavata hjältar och hjältinnor till 10-gruppens medlemmar, som gjorde sig ett namn när de sydde och klädde möbler under pågående utställning.

Färgbild från utställning med 10-gruppen från 1974. Föreställer färgglada möbler, kläder och dukar i randigt, prickigt och blommigt.
10-gruppen ställer ut på Svenska institutet i Paris 1974.

Alltsedan 1970-talet har Sveriges enda kulturhus utomlands bjudit på ett rikt utbud av utställningar, teater, film, konserter, debatter och föreläsningar och idag är institutet ett av de mest välbesökta utländska kulturinstituten i den franska huvudstaden.

Med från starten fanns även svenskundervisningen, som framför allt lockade studenter som hade kärleken, den svenska modellen och Bergman som motivation. När Sverige gick med i EU 1995 ökade efterfrågan på svenskkurser markant och blev en brygga till studier och arbete.

Gästlägenheter för forskare och kulturarbetare och samarbeten med Nationalmuseum kring Tessininstitutets samlingar är andra delar av verksamheten som sätter sin prägel på institutet än i dag.

Under hela 2021 kommer Svenska institutet i Paris att uppmärksamma jubileet, som har temat vänskap.

Följ jubileumsåret på Instagram och Facebook!