Italiensk student på korttidsstipendium

Chiara Franchin från Venedig har fått stipendium från Svenska institutet för att komma till Sverige och samla material till sitt examensarbete i svenska.

Chiara Franchin har engelska och svenska som huvudämnen vid Università ”Ca’ Foscari” di Venezia där hon studerar sedan tre år tillbaka. I februari 2021 kom hon till Stockholm på stipendium från SI för att söka material till sin BA-uppsats.

Chiaras uppsats handlar om den svenske filmregissören Roy Andersson. Hon har alltid älskat film och när Om det oändliga visades på Venedigs filmfestival för två år sedan blev hon mycket fascinerad av filmen. Det ledde till att hon beslöt sig för att skriva sin uppsats om Roy Andersson och hans sätt att skildra den svenska samtiden, med särskilt fokus på hans första långfilm En kärlekshistoria från 1970.

Det här var andra gången hon besökte Sverige. För tre år sedan var hon här på semester med sina kurskompisar. Ett favoritställe i Stockholm är Söder och hon tröttnar aldrig på utsikten från Monteliusvägen! I framtiden vill Chiara jobba med film, såklart, och gärna i Sverige.

Chiaras tips till andra stipendiater:

Var inte rädd för att prata med andra människor! Jag träffade väldigt många vänliga personer som hjälpte mig under min tid i Sverige.