Efter sex års erfarenhet på en konsultbyrå som arbetar med mjukvaruutveckling, letade Praneet Kala efter möjligheter att utvecklas professionellt och få mer internationell erfarenhet. Han kom till Sverige från Sydafrika 2022 för att studera Integrated Product Design vid Kungliga Tekniska Högskolan – KTH. I år tar han examen och vi träffade honom för att höra om hans resa.
Hej Praneet, vad var din motivation att studera i Sverige med SI:s Scholarship for Global Professionals?
– Det fanns flera faktorer till varför jag valde Sverige. En av dem var att jag letade efter förändring och personlig utveckling. Även om jag arbetade för ett företag med många internationella kontakter innan jag kom till Sverige, kände jag att något saknades och att det fanns mer att lära. För att få den fulla internationella upplevelsen måste man vara utomlands, uppleva olika kulturer, städer och människor. Så jag hörde av mig till en vän som hade fått SI:s stipendium före mig, och jag hade möjlighet att prata med honom och förstå mer om vad stipendiet handlade om och hur djupt förankrat Sverige är med hållbarhet och innovation.
– Erbjudandet SI Network for Global Professionals (NFGP) var även något som tilltalade mig. Under dessa två år har jag haft möjlighet att utbyta erfarenheter med likasinnade människor och växa som person, så den plattformen har varit riktigt bra!
Dina studier närmar sig sitt slut, var upplevelsen som du hade föreställt dig?
– Innan jag kom till Sverige försökte jag lista ut vad mitt nästa karriärsteg skulle vara. Jag arbetade i en organisation där jag hade gått från en junior position till att bli team ledare, hantera anställda och projekt. Att studera i Sverige tillät mig att välja en väg som var på en högre nivå och gav mig en djupare förståelse för vilken potential jag har i min framtida karriär. Programmet lärde mig att anamma ett mer holistiskt förhållningssätt till mitt arbete och bättre förstå vad hållbarhet innebär.
– Hållbarhetsaspekten har verkligen genomsyrat mitt tankesätt. Det brukade vara en liten aspekt när jag arbetade med projekt hemma, men nu är det ännu mer förankrat i mina tankegångar. Jag fick lära mig hur organisationer tänker hållbarhet i termer av IT-infrastruktur, digitalisering, innovation och så vidare. Det är ett helt nytt sätt att tänka, vilket jag tycker är fantastiskt!
Vad är din plan efter examen?
– Jag hoppas fortfarande lära mig och förstå mer om potentialen för hållbarhet inom mitt område. Jag brinner för FN:s hållbara utvecklingsmål 9: Industri, innovation och infrastruktur, och jag skulle älska att arbeta med lösningar som främjar hållbar industrialisering och innovation. Mitt nästa steg är att fortsätta lära mig inom området drönarteknik och hållbara lösningar för flygning, till den punkt att jag kan introducera hållbara lösningar i Sydafrika.
– Om tio år skulle jag gärna vara i rollen som Chief Innovation Officer eller Innovationschef. Jag vill kunna driva ett företags riktning och samtidigt kunna dela kunskap, samla likasinnade människor och skapa möjligheter för innovation.
Har du några råd till dina medstudenter och andra som är intresserade av SI stipendiet?
– Jag försöker alltid påminna mig själv att anpassa mitt tänkande till att se möjligheter. När vi ställs inför möjligheter i livet finns det ofta en ångest och uppbyggnad av förväntningar som vi lägger på oss själva. Ibland borde vi kasta det åt sidan och fråga oss själva: varför inte ansöka, varför inte ta denna möjlighet? Detta tankesätt ger mig vanligtvis en extra push att övertyga mig själv att prova nya saker. Hela idén är att ta risker, att växa, att förstå och att lära sig. Så om något fångar din uppmärksamhet, något du gillar men är rädd att göra, fråga dig själv bara – varför inte? Och om det inte fungerar, fungerar det inte – så vet du åtminstone det och kan prova något annat. Det var precis så jag tänkte när möjligheten dök upp till att ansöka om att hålla tal på vår diplomeringsceremoni. Jag har ett budskap att dela med mig av och jag tror att jag kan motivera och inspirera människor – så varför inte?!