”Jag vill stödja innovativa tekniska idéer som adresserar samhälleliga lösningar i Zambia”

Mumbi E. Mwelwa från Zambia hade äran att tala till sina med-stipendiater vid SI-diplomceremoni. Vi intervjuade henne om hennes erfarenheter i Sverige och hur hon hoppas kunna påverka sitt lands framtid.
Profile picture of SI scholarship holder Mumbi Mwelwa from Zambia.

Mumbi hade ivrigt sett fram emot Sverige som hennes möjlighet att fortsätta lära sig och utvecklas efter ett decennium av att arbeta som bibliotekarie i Zambia. Begreppet kontinuerligt lärande ligger henne väldigt varmt om hjärtat och att lära av Sverige var en avsikt hon tidigt hade satt upp.

– Jag har alltid beundrat Sverige. För det finns alla dessa innovativa företag som skapas här. Du tänker på Skype, du tänker på Spotify, Volvo och jag visste inte ens detta innan, men Bluetooth-tekniken uppfanns här i Lund. Så det fick mig att tänka, vad är det med den här platsen? Hur kommer det sig att de tänker? Vilka är deras system? Hur gör de vad de gör och är så på pulsen av alla dessa innovationer? Det var den främsta anledningen till att jag valde Sverige.

Mumbi sökte till civilingenjörsprogrammet i informationssystem vid Lunds universitet. Efter ett års försök lyckades hon säkra ett SI-stipendium för att finansiera sina studier på andra året, men SI-stipendiet betydde så mycket mer för henne:

– Jag tror mycket på kraften i gemenskap. Jag minns att jag såg ett foto på SI-webbplatsen av de globala talangerna som satt i en rad och jag tänkte wow, okej, det här är människor från olika delar av världen, det betyder att jag kan vara en av de människorna också. Jag tror att inlärning inte bara sker när du sitter ner och antecknar. En bra andel av det sker också från interaktion med dina kamrater. SI-stipendiet erbjöd inte bara ett stipendium, det gav också en gemenskap av proaktiva människor, och det var en stor motivation.

Under de 10 månader som Mumbi har studerat i Sverige har hon haft möjlighet att knyta an till såväl svenskar som internationella studenter. Hon menar att utbytet av kulturer har varit av stort värde för hennes erfarenhet:

– Om något så är jag så tacksam för de kontakter jag har skapat. SI-stipendiaterna är så motiverade, så intelligenta att de har viktiga principer som gör att de är den typen av människor som driver på för lösningar. Det är en av de största takeaways för mig. Men jag kom också med avsikten att lära mig mycket om den svenska kulturen, så jag har haft en svensk adopterad familj som jag träffade mina första veckor här. De förklarade olika kulturella aspekter för mig, jag fick se hur de var med sina barn och de sociala skillnaderna mellan Zambia och Sverige. Det hjälpte mig verkligen att förstå nyanserna i kulturen.

På frågan om vad hennes största lärdomar har varit svarar Mumbi:

– Det finns en kombination av saker. En är den respekt som svenskar visar mot varandra, barn och vuxna. Det finns en platt hierarki där alla ges samma respekt och det är annorlunda än vad jag är bekant med. De gemensamma värderingar som svenskarna har när det gäller att arbeta som ett team är den andra delen. Det finns gemensamma tankesätt när människor möts, det finns enighet och förtroende som gör att du verkligen kan gå framåt. Jag tror att detta är ganska effektfullt och något du kan tillämpa i så många olika sektorer.

–Till sist, det mest ovärderliga med att vara här är att Sverige har gett mig gåvan att leda mig tillbaka till mig själv. De flesta av oss forskare är ledare i olika utrymmen, men ledarskap handlar inte så mycket bara om att arbeta med andra människor, det är också kopplat till att lära sig hur man leder sig själv. Så i lugna stunder av eftertanke har jag kunnat gå tillbaka, reflektera och utmana mina värderingar. Ledarskap börjar egentligen med dig och därefter kan du påverka och påverka andra.

Mumbi tar examen i sommar, men hon har för avsikt att fortsätta lära sig och om 10 år siktar hon på att kunna påverka politiken i sitt land:

– Jag vill verkligen vara delaktig i beslutsfattande på förvaltningsnivå. Jag strävar efter att utveckla den digitala politiken i mitt land eftersom det finns mycket arbete som jag tror kan göras. Vilka beslut som än fattas på toppen sipprar ner och påverkar varje medborgare. Man behöver människor som är kompetenta att fatta den här typen av beslut, och även om jag inte ser mig själv som en politiker, tror jag att det är så avgörande att kunna bidra till policyutveckling.

– Jag vill också ge tillbaka till utbildningssektorn genom påverkansarbete. Kunskap är värdefullt; att ifrågasätta är värdefullt och att vara nyfiken är värdefullt. Med nyfikenhet kommer skapande, det är något jag njöt av att uppleva här i Sverige. Jag tror att fler människor i mitt land behöver möta detta och behöver fler utrymmen där de kan utveckla idéer. Jag vill hitta sätt att replikera det för att stödja innovativa tekniska idéer som tar itu med samhälleliga utmaningar.

Slutligen uppmuntrar Mumbi människor att ansöka om SI-stipendiet:

– Jag vill att fler unga från mitt land och från olika delar av kontinenten ska vara medvetna om möjligheter som SI-stipendiet. Jag vill uppmuntra dem att ansöka, du vet aldrig, du kanske får det – du kanske inte, försök sedan igen. Jag ansökte två gånger innan jag kunde komma hit, och det har varit en ära att vara i det här utrymmet och bli utvald.