Kungligt firande när Svenska institutet i Paris fyller 50 år

Under hela 2021 har 50-årsfirande Svenska institutet i Paris fyllts av aktiviteter på temat vänskap. I går nådde firandet sitt crescendo med besök av kronprinsessan Victoria och lansering av jubileumsboken Amitié. Svenska institutet i Paris – en kärlekshistoria.
Kronprinsessan Victoria ler och håller boken Amitié i händerna..

I går hälsades kronprinsessan Victoria välkommen av Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet och Ewa Kumlin, direktör för Svenska institutet i Paris, även kallat ”Institut suédois”, samt fyra barn, för att betona temat för dagen: barnen och framtiden.

Kronprinsessan har tagit emot blommor av inbjudna barn, hon står med blommorna i famnen mellan barnen.
Madeleine Sjöstedt och Ewa Kumlin tillsammans med kronprinsessan och inbjudna barn. Foto: Vinciane Lebrun/Voyez-Vous

Kronprinsessan fick bland annat se en barnopera om vänskap, ”Ma Vie Heureuse” (mitt lyckliga liv), av Rose Lagercrantz med svenska och franska musiker och skådespelare samt konstutställningen ”Vi går till parken” av Beatrice Alemagna. En utställning producerad i samarbete med Wanås konst med bilder från barnboken med samma namn. Därefter följde en guidad visning av den permanenta utställningen Tessinsamlingen och av de nyrenoverade gästbostäderna, där kronprinsessan själv bodde under sin praktik på Exportrådet 2002.

Kvällen avslutades högtidligt med lansering av den nyutkomna jubileumsboken Amitié. Svenska institutet i Paris – en kärlekshistoria. Boken berättar om det anrika stadspalatset Hôtel de Marles fascinerande historia, hur det hamnade i svensk ägo, om de evenemang som ägt rum genom åren och om alla de människor som vistats och framträtt där. Huvudförfattare är kulturjournalisten Bo Madestrand och boken är illustrerad av Stina Wirsén och formgiven av Pompe Hedengren.

Patrick Imhaus, fd ambassadör i Stockholm, Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet, Håkan Åkesson, Sveriges ambassadör i Frankrike, kronprinsessan och Suzanne Southard, Swea international. Foto: Vinciane Lebrun/Voyez-Vous

Bland gästerna fanns representanter från franskt och svenskt kulturliv, bland andra Sveriges ambassadör i Frankrike Håkan Åkesson, författaren Marie Darrieussecq, musikern Peter von Poehl och Frankrikes fd kulturminister Françoise Nyssen.

Amitié ges ut på tre språk med finansiellt stöd av SWEA, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Jacob Wallenbergs Stiftelse; Särskilda fonden, Kungliga Patriotiska Sällskapet, Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Statens fastighetsverk, Svenska Ambassaden i Frankrike och Tessinsällskapet i Stockholm.

– Jag är verkligen stolt och glad över boken, säger Ewa Kumlin. Den bjuder på glimtar av hur svensk kultur presenterats under femtio år. Man ser ett mönster av återkommande frågeställningar och nyskapande utställningar som gjort Svenska institutet i Paris till ett av de mest välbesökta i staden.

De mål som fastställdes för institutet 1971 är fortfarande desamma: att skapa en levande mötesplats för svensk och fransk kultur med utställningar, teater, film, debatter, konserter och undervisning i svenska språket.

I dag är institutet en del av Paris DNA, vilket Patrick Imhaus, författare och fd ambassadör i Sverige (1998–2003), påpekade i sitt tal. Svenska institutet besöks årligen av cirka 100 000 personer, fler än 4 000 forskare och kulturarbetare har bott i gästlägenheterna och över 15 000 elever har studerat svenska där – så fortsätter institutet att bygga broar mellan Frankrike och Sverige.

Nedslag i institutets historia
Till bokförlagets webbplats