Misschiefs intar Svenska institutet Paris

I dag, i samband med öppningen av Paris Design Week, invigs utställningen FINE DYING på Svenska institutet Paris. Sex formgivare har på uppdrag av konstinitiativet Misschiefs bidragit med designobjekt till utställningen, som franska Elle valt ut som en av tio man inte bör missa under designveckan.

Konstinitiativet Misschiefs har sammanfört sex formgivare som bidragit med föremål till utställningen FINE DYING, som är en blinkning till konceptet Fine dining. Isa Andersson, ButchXFemme, Lotta Lampa, Anna Nordström, Maria Pita Guerreiro och Sara Szyber har alla skapat sina egna unika gotiska, punkiga och praktfulla designobjekt som placerats på ett långt middagsbord. Intrycket är storslaget och extravagant men kontrasteras av de vassa knivarna och blodet, av något hotfullt.

– Misschiefs samlar några av samtidens mest innovativa och intressanta svenska formgivare. Deras frågasättande av etablerade uttryck återspeglar en stark trend just nu i Sverige och internationellt men knyter även an till en tradition inom svensk designhistoria som kännetecknas av en befriande respektlöshet, säger Sara Arrhenius, chef för Svenska institutet Paris.

Som en del av Paris Design Week – och ett led i att synliggöra svensk design internationellt – arrangerar institutet även ett möte mellan ett trettiotal tongivande designexperter. Under ett seminarium med rubriken Disobedient Design kommer en rad viktiga frågor om designens roll att diskuteras. Måste design till exempel handla om att förbättra och försköna världen, eller kan motivet vara att ifrågasätta och erbjuda alternativa lösningar?

FINE DYING visas mellan den 7 september och 1 oktober och har tidigare kunnat ses i Stockholm och i Milano. Alla föremål är handgjorda i Sverige och säljs som enskilda objekt. Utställningen kureras av Paola Bjäringer, set designer är Minna Palmqvist. Till utställningen i Paris har Misschiefs även bjudit in den franska konstnären Popline Fichot, norska Yngvild Saeter och svenska Klara Fahrman.

Öppningsdagen bjuder på ett DJ-set med MrMaqs och uppträdanden av de multidisciplinära artisterna Vera Jörgensen och Grebnellaw.

Om Misschiefs

Misschiefs är en oberoende metod och en plattform för att synliggöra kvinnliga konstnärer och formgivare. Misschiefs tar över tomma lokaler och erbjuder kostnadsfria ateljéer till utvalda kvinnliga konstnärer. Misschiefs curerar och producerar utställningar, föreställningar, föredrag och workshops över hela världen. Misschiefs grundades 2020 av kulturentreprenören Paola Bjäringer, som är född i Sverige 1980 och uppvuxen i Paris.

I samarbete med Paris Design Week och med stöd av Sveriges ambassad i Frankrike.