”Mitt jobb är att rensa ogräset och plantera ett frö av hopp”

Christopher Eugenio berättar om hur hans deltagande i Svenska institutets Managementprogram Asien 2017 hjälpte honom att påverka mångfaldsarbetet på advokatbyrån där han jobbar. Erfarenheten öppnade också dörren till ideella organisationer som arbetar med inkludering på arbetsplatsen.
En leende man med glasögon i blå piketröja, står utomhus i en park.

Christopher fick jobba hårt för sina karriärframgångar. Som en homosexuell man från Filippinerna, en framväxande marknad i Asien, var han tvungen att kämpa mot olika grindvaktare för att komma till en topposition i en global advokatbyrå. Han undrade ofta omedvetet varför han var den enda på kontoret med en bakgrund lik sin egen. Och han ville inte vara den sista.

– När jag träffade andra människor i min bransch var jag den enda asiatiska, eller den enda personen från ett utvecklingsland, eller den enda HBTQ-personen i rummet. Jag saknade något: någon som såg ut som jag eller levde sitt liv som jag, minns Christopher.

Med tiden började Christopher tänka bredare på mångfald i arbetslivet, inklusive jämställdhet. Det var vid den tidpunkten som han ansökte till Svenska institutets Managementprogram 2017 (SIMP) för Asien.

– När jag gick med i programmet insåg jag snabbt att jag stack ut. Alla andra deltagare var sociala entreprenörer eller arbetade för en icke-statlig organisation, medan jag ville introducera mer påverkansarbete i min företagsvärld. Jag ville se till att jag inte skulle vara den sista personen från en underrepresenterad grupp som kom in i den sfären.

Christopher hade gjort några försök att öka inkludering och mångfald på sin arbetsplats innan han gick med i SIMP, men han kände att han inte visste hur han skulle uttrycka sina idéer tillräckligt bra för att göra sig förstådd och hörd av ledningen.

– Genom programmet lärde jag mig att synka mina mål med företagets mål. Att lära mig ordförrådet, ramarna, metoderna och så vidare var avgörande för mig och mitt fortsatta arbete. När jag kom tillbaka pratade jag inte längre om varför hållbart och etiskt ledarskap är en bra sak att ha, utan om hur främjande av olika talanger är strategiskt bra för företag på lång sikt. När jag väl kunde synka min passion med deras slutresultat kände jag mig ostoppbar.

Sedan sin medverkan i programmet har Christopher framgångsrikt implementerat ett nätverk som arbetar för inkludering på sin arbetsplats. Han har också lyckats komma in i påverkansarbetets värld genom att sitta som styrelseledamot i två ideella organisationer som arbetar för mångfald i arbetslivet.

– Jag lyckades bygga upp ett nätverk av HBTQ-personer på min advokatbyrå, och det jag gör för ideella organisationer är i grunden en förlängning av det arbetet. Och jag tror inte att jag skulle ha gjort det om det inte hade varit för SI:s program. Det ökade min drivkraft.

Ändå var alla nya vänskaper en av de viktigaste sakerna Christopher fick ut av programmet.

– Mina bästa erfarenheter från programmet var nästan alla från vardagliga samtal med andra deltagare från Asien och norra Europa – utanför föreläsningarna och inlärningssituationerna. Jag har behållit och utvecklat dessa relationer. Jag röstades fram som mest trolig att försvinna ur nätverket efter programmet, men jag blev istället ordförande för Sveriges alumner i Filippinerna och arbetar nära den svenska ambassaden i Manila. Vår grupp består av fantastiska individer så för mig kändes det bara naturligt att vara engagerad i nätverket så mycket jag kunde.

Läs mer om vad SI alumner gör över hela världen och kom i kontakt med ett lokalt nätverk. 

Mer information om SI ledarskapsprogram.