Nordic Bridges invigs i Toronto

Den 19 maj invigs den hittills mest omfattande nordiska kultursatsningen utomlands: Nordic Bridges i Toronto. Nordic Bridges ska främja dialog och stärka kultursamarbetet och pågår året ut.

Harbourfront Centre, Kanadas ledande konst- och kulturinstitution i Toronto, projektleder samarbetet som pågår med konst- och kulturutövare i hela landet. Flera svenska och nordiska kulturprojekt har valts ut utifrån programmets fyra hörnstenar: konstnärlig innovation, tillgänglighet och inkludering, urbefolkningsperspektiv samt motståndskraft och hållbarhet.

– Nordic Bridges underlättar för nya kultursamarbeten över gränserna och ökar kunskapen om nordisk konst- och kultursektor – som har en stark ställning internationellt. Särskilt roligt är det att vi kan lyfta svensk barn- och ungdomslitteratur i samarbete med Toronto International Festival of Authors i september, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Kanada arbetar aktivt med vår tids samhällsutmaningar och har i programmet valt exempel på hur konsten och kulturen gestaltar dessa utmaningar. Intresset för hur nordiska konstnärer och kulturskapare arbetar med frågorna är stort.

– Det finns många likheter mellan nordisk och kanadensisk kulturpolitik. Nordic Bridges är ett utmärkt tillfälle att utbyta erfarenheter, dra lärdomar och fördjupa samarbetet i en tid då internationell samverkan är viktigare än någonsin, säger Kajsa Ravin, generaldirektör för Kulturrådet.

Under året kommer nordiska konstnärer och kulturaktörer att belysas i utställningar, föreställningar, festivaler och samtal. Några svenska aktörer som medverkar i programmet:

  • Regissörerna Roy Andersson och Amanda Kernell lyfts fram under Torontos internationella filmfestival (TIFF)
  • Anne på Grönkulla möter Pippi Långstrump – utställningen ”A tribute to children’s books” visas under Toronto International Festival of Authors
  • Utställningen Arctic Highway visas på Yukon Arts Center och är curaterad av Tomas Colbengtson, Gunvor Guttorm, Dan Jåma och Britta Markatta Labba
  • The Magnettes deltar på musikfestivalen Break OutWest
  • Folkmusikgruppen Kongero deltar under Summer Music in the Garden
  • Göteborgsoperans danskompani har redan medverkat under dansfestivalen DigiDance
  • Riksteaterns Debbie Rennie och Mindy Drapsa samarbetar med Inside Out Theatre/re:Naissance Opera

Nordic Bridges är ett initiativ av Nordiska ministerrådet som är övergripande internationell kontakt för satsningen. Nationell kontakt är Kulturrådet som i samarbete med Svenska Institutet och Sveriges ambassad i Ottawa möjliggör det svenska deltagandet inom Nordic Bridges.

Nordic Bridges programmet

Allt om kultursatsningen Nordic Bridges (norden.org)