Positiv syn på Sverige i Norden

Idag den 23 mars är det Nordens dag – då samarbetet i Norden firas. En färsk undersökning visar att Sveriges nordiska grannländer har en mycket positiv syn på Sverige.

Enligt Global Soft Power Index anser man i våra nordiska grannländer att Sverige har ett mycket gott rykte, ett betydande globalt inflytande och en framtida tillväxtpotential. Man anser också att Sverige i hög utsträckning bidrar till en hållbar framtid. Undersökningen visar också att Sverige har en positiv syn på sina nordiska grannländer, vilket innebär mycket goda förutsättningar för fortsatt nära och goda relationer. 

Allra mest positiv är uppfattningen om Sverige i Finland som rankar Sverige på plats två av 121 länder. Globalt rankas Sverige på plats 11 i undersökningen. Även i Norge och Danmark är uppfattningen om Sverige mycket positiv. Länderna rankar Sverige på tredje respektive femte plats.  

Den positiva uppfattningen om Sverige spänner över alla områden i undersökningen som mäter uppfattningen om länder inom bland annat samhällsstyre, hållbarhet och internationella relationer. De nordiska länderna anser i högre utsträckning än för två år sedan att Sverige har ett mycket gott rykte internationellt. Ett annat område i Global Soft Power Index är ”inflytande” där Sverige globalt rankas på plats 24. Sveriges grannländer anser dock att landets inflytande är större. Finland och Norge rankar Sverige på plats två och Danmark rankar Sverige på plats fyra. Även här har Sveriges rankning förbättrats jämfört med 2021 då Sverige rankades på plats 11 i Danmark och plats nio respektive sju i Norge och Finland. En möjlig förklaring är Sveriges uttalade stöd till Ukraina och Natoansökan under det senaste året.  

”Framtida tillväxtpotential” är inte ett av Sveriges styrkeområden globalt sett. Sverige rankas först på plats 74. I de nordiska grannländerna finns dock en betydligt mer positiv syn på Sveriges tillväxtpotential. Det kan hänga samman med en överlag positiv syn på Norden som tillväxtregion och med en djupare kännedom om utvecklingen i det svenska näringslivet. Norge rankar Sverige på plats åtta, Danmark Sverige på plats 14 och Finland rankar Sverige på plats 17 av 121 länder.  

En svaghet för Sverige är att grannländerna inte i samma utsträckning som andra anser att Sverige är tryggt och säkert. Detta är ett av få områden där Sverige rankas något lägre av de nordiska länderna, mellan plats 14–18. Globalt rankas Sverige på plats fyra och de nordiska länderna rankar generellt varandra mycket högt inom området. Förklaringen till att Sverige rankas något lägre kan vara att man i Norden noga följer utvecklingen i landet och därför har en mer mångfacetterad bild av vårt land. Resultatet har varit likartat de senaste tre åren och noteras bör att Sveriges rankning är hög jämfört med 121 länder. De nordiska ländernas något kritiska syn på Sverige inom ett enskilt område har inte påverkat deras överlag mycket positiva uppfattning om Sverige.