Pappor i karantän

Vad händer när coronapandemin ruckar på dagliga rutiner? Under hasthtaggen quarantineDads har svenska ambassader runt om i världen samlat in filmer och bilder från pappor som fått mer vardagstid tillsammans med sina barn tack vare karantänen.

Det började som ett initiativ av den svenska ambassaden i Pakistan i slutet av mars. Som en fortsättning på konceptet #pakistanipapas från 2018 utlyste man tävlingen ”pakistanipapas i karantän” med uppmaningen: Visa oss hur ni håller era barn sysselsatta hemma under karantänen. Under våren har initiativet spridits av de svenska ambassaderna ibland annat Uganda, Kuba, Italien, Kenya, Finland och Jordanien och alltfler pappor har deltagit i fototävlingen #quarantineDads.

Filmer och bilder på engagerade pappor som på grund av pandemin nu har fått tid att dela vardagen med sina barn har spridits och gillats på sociala medier. Francesco från Turin i Italien har till exempel tillbringat mycket tid på sin innergård med att lära sin 15 månader gamla dotter Astrid att gå, medan Alex från Kampala i Uganda har fått tillfälle att visa sin dotter Mercy att pappor visst kan laga mat.

”Det här visar att vi fortfarande kan förnya pappa- och föräldrarollen och även bryta könsstereotyper, skriver John Twesigye från Uganda som vann första pris med en bild när han undervisar sina barn i anatomi med hjälp av en död kyckling.

Flera av papporna delade med sig av personliga berättelser och tankar om faderskap och mansroller.

”Det är en sak att skaffa barn, men en helt annan att axla den viktiga rollen som pappa i ditt barns liv. Vi kan hjälpa barnen att utveckla sin självständighet, uppmuntra dem att ta ansvar och även att upptäcka världen obehindrat. Jag och Anns mamma har hjälpts åt, inte bara under pandemin utan sedan vår dotter föddes för ett år sedan.”
Joseph, Uganda

”Jag har arbetat hemifrån i nästan tre veckor nu. Det har varit en tid fylld av glädje, lycka och avkoppling. Mitt råd är njuta av den här tiden så mycket som möjligt, ta vara på samhörigheten och skapa minnen som man kan prata om när barnen blir äldre.” Mohsin, Pakistan

”Jag brukar åka till jobbet väldigt tidigt varje morgon och komma tillbaka sent på kvällen när barnen sover. Jag hade bokstavligen ingen tid alls med dem. Jag tyckte att det var normalt att de bad sin mamma att ringa mig när de längtade efter mig. Jag tänkte inte på att de behövde en närvarande pappa och inte bara en som pratade med dem i telefonen. De senaste tre veckorna har jag insett att mina barn har varit glada över att ha fått tid med mig. Jag har umgåtts med dem, läst sagor, deltagit i hushållssysslor, lekt och inte minst skött deras hygien och badat dem.”
Samuel, Uganda

”Nedstängningen har varit en välsignelse på flera sätt. Jag har bondat med min dotter. Vi har potttränat med framgång, vi sjunger, vi spelar musik, numera byter jag blöjor utan svårighet och är också bättre på att laga hennes mat. Jag vill inte att föräldrarollen bara ska vara en angelägenhet för min fru.”
Moses, Uganda