Rapporten identifierar i huvudsak tre huvudspår i den internationella valrapporteringen:
- Resultatet och Sverigedemokraternas valframgång
Den största delen av artiklar och inlägg består av en neutral återrapportering av valresultatet, att det var jämnt och att statsminister Magdalena Andersson meddelade att hon avgår. Det faktum att Sverige får en ny regering och att Sverigedemokraterna blev näst största parti väckte särskild uppmärksamhet. Vissa nyhetsmedier beskriver att Sverige står för ett stort politiskt skifte.
- Sakpolitiska frågor
Inför valet uppmärksammades de sakpolitiska frågor som präglat den svenska valrörelsen, både i stora internationella nyhetsmedier och sociala medier. Primärt lyfts brottslighet, och specifikt gängkriminalitet, fram som en central fråga i valrörelsen och för de svenska väljarna, men kriminaliteten porträtteras även bredare och beskrivs som en verklig samhällsutmaning för Sverige.
- En ny riktning för Sverige?
Flera medier frågar sig hur Sverige framöver ska uppfattas och det förekommer beskrivningar av att Sverige och det svenska samhället är i förändring. Beskrivningarna fokuserar dels på att Sverige är känt som ett tryggt och säkert land som nu har stora utmaningar med utbredd brottslighet, dels på att valresultatet kan tolkas som ett tecken på en möjlig värderingsförändring i det svenska samhället.