George Melashvili deltog i Svenska institutets Academy for Young Professionals (SAYP) 2016. Innan dess hade han som universitetsstudent i Georgien redan varit en del av en grupp studenter som var intresserade av diplomati och fredsbyggande, och därför skapade Future Diplomat’s Club.
Denna klubb blev senare inspiration för Europe-Georgia Institute (EGI), som också grundades av George. Det är för närvarande den ledande oberoende civilsamhällsorganisationen i Georgien. EGI hade varit i drift i ungefär ett år när George åkte till Sverige för att delta i SAYP 2016.
– Malmö universitet har en fantastisk infrastruktur, så först blev jag fascinerad av alla tekniska och akademiska saker runt omkring oss. Men naturligtvis också av kvaliteten på föreläsningarna och hur motiverade personalen var att arbeta med oss.
För George stod motivationen verkligen ut. Inte bara på grund av hur motiverade föreläsarna var utan också hur programmet motiverade honom.
– Att se hur saker görs i Sverige var en stor motivering för mig, och senare för min organisation. När jag kom tillbaka till Georgien började jag implementera de verktyg som vi hade lärt oss för att skapa ett varaktigt ramverk för gott styre. Programmet var en av de bästa motiverande upplevelserna i mitt liv.
George använde mycket av det han lärde sig i Sverige genom att anpassa det till den lokala situationen i Georgien.
– Vi hade sessioner om antikorruption, bra styrelseformer och hållbar förvaltning. Jag kunde använda all denna kunskap i mitt arbete. SI:s program var faktiskt min första kontakt med hållbar styrelse. Det gjorde det möjligt för oss att inse i vilken riktning vi ville utveckla vår organisation, vad vi saknade när det gäller personal och resurser, och naturligtvis att fullt ut förverkliga våra mål.
Vid denna tidpunkt lanserade de också kampanjen ”Get out and vote” (”Gå ut och rösta”), genom vilken de inte bara motiverade människor att rösta utan också försökte lära dem vad det innebär att leva i en demokratisk stat. Därifrån startade de ett bra program inom styrelsesätt för att bygga broar mellan lokalsamhällen och kommuner.
Medan styrelsesätt var en nyckelfråga insåg George också vikten av global hållbarhet genom SI:s program.
– Det jag fick ut mest av handlade om styrelsesätt, och även om hållbarhet och Agenda 2030. De flesta av våra projekt stämmer nu överens med minst ett av hållbarhetsmålen. Utmaningen i Georgien är att visa hur målen kan vara relevanta för människor här.
För George är det ett program som fortsätter att ge, tack vare alumni-nätverket.
– Jag är medlem i alumnstyrelsen. Det är en underbar plats att hålla kontakten med både alumner och personal från SI. Det gör att jag kan arbeta i Georgien och fortfarande använda den kunskap som finns just nu i Sverige.
– Två medlemmar i min organisation har redan ansökt till SI-programmet. Det gläder mig och jag vill uppmuntra vem som helst att söka eftersom det är en enorm livsförändrande upplevelse.
Läs mer om vad SI alumner gör över hela världen och kom i kontakt med ett lokalt nätverk.