SI ger stöd till panelsamtal med filmregissören Sahraa Karimi

Den afghanska regissören Sahraa Karimi besöker Sverige i samband med Stockholms Filmfestival. På torsdag medverkar hon, utrikesminister Ann Linde och Anna Ek från Svenska Afghankommitténs i ett panelsamtal med stöd av SI.
Färgfotografi av Sahraa Karimi som stödjer hakan i handen och tittar in i kameran.

Sahraa Karimi (f. 1985) är född i Iran och utbildad vid Akademin för scenkonst i Bratislava i Slovakien.
Karimi är den enda kvinnan i Afghanistan med en doktorsexamen i filmvetenskap. 2019 utsågs hon till landets första kvinnliga chef för den afghanska filmorganisationen. När talibanerna intog landet i augusti 2021 tvingades hon, liksom många andra kulturarbetare, att fly landet hals över huvud. Idag bor hon i Kiev, där hon oförväget fortsätter sin kamp för mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och kvinnor i kulturen i Afghanistan.

”Många av Afghanistans filmskapare arbetar idag med fara för sitt liv, andra har fått fly sitt hemland. Sahraa Karimi är en röst för alla afghanska filmskapare och konstnärer som nu lever under ytterst alarmerande förhållanden till följd av talibanernas maktövertagande. Vi är därför mycket glada att vi kan bidra till hennes medverkan”, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Stockholms filmfestival har utsett Karimi till chef för årets jurykommitté. Torsdagen den 11 november kl 13.00-14.00 deltar hon i ett panelsamtal om situationen för afghanska filmarbetare tillsammans med utrikesminster Ann Linde och Anna Ek, Sverigechef vid Svenska Afghanistankommittén. Samtalet leds av journalisten och författaren Åsne Seierstad.

För biljetter