Hej Jonathan, grattis till Cornelius-Ernströmgruppens Climate Scholarship! Berätta lite om din bakgrund och hur det kommer sig att du valt att arbeta med hållbara bostäder?
Som Honduran har jag med egna ögon fått se den mörka sidan av bostadsmarknaden och hur oåtkomlig den är. Många hus är byggda av billig metall som hamras in i träramar vilket leder till en rad hälsoproblem på sikt när metallen rostar. När tiden kom för mig att köpa ett hus, ville jag inte att mitt hus skulle byggas av metall eller betong då jag inte finner det estetiskt tilltalande. Dessutom har jag en inblick i hur betong utvinns, att underutvecklade regioner bryter sina marker för att exportera råvaran utan att få något tillbaka. Jag ville hitta ett annat sätt och jag hittade metoden med packad jord. Efter att ha arbetat på fastighetsmarknaden i Latinamerika, kunde jag utnyttja min erfarenhet för att se om det var ekonomiskt möjligt för mig att tillverka hus på detta sätt. För att göra en lång historia kort, det slutade med att jag inte byggde huset, jag kom hit till Sverige i stället.
Ja, nu är du här! Du tilldelades SI Scholarship for Global Professionals 2022 och läser nu ett 2-årigt mastersprogram i kunskapsbaserat entreprenörskap på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet. Hur kommer det sig att du ville studera i Sverige?
Det är svårt att peka på en sak. Hela mitt liv har styrt mig mot Skandinavien. Genom noga efterforskning fick jag veta att denna region är världsledande i social innovation, värdeskapande, entreprenörskap; med en regering som kan leverera och ett samhälle i konsensus som driver saker framåt. Och Sverige stod ut för mig, det hade flest kulturella värden och väckte verkligen min nyfikenhet för hur jag skulle kunna förändra saker och ting i mitt hemland.
Några av de största ekonomerna genom tiderna ser entreprenörskap som en av de största drivkrafterna bakom välstånd och ekonomisk tillväxt – därför väljer jag entreprenörskapsprogrammet. Det är ett sätt att verkligen få kombinera mina erfarenheter och värderingar; det var ett ganska andligt beslut.
Med stöd av dina studier i Sverige har du kunnat fortsätta med ditt passionsprojekt – Terraforma Inc. Berätta lite om visionen för ditt företag?
Trots att det är ett kommersiellt företag är visionen för Terraforma inte att ta över världen. Det handlar istället om att kommersialisera packad jord och att föra fram tanken att bostäder kan vara vackra, till ett överkomligt pris och föra med sig värde till alla i värdekedjan. Det finns verkligen en miljöpåverkan med att äga ett eget hus. Att bygga ett hus kan innebära utsläpp på upp till två ton koldioxid. Tanken med Terraforma är inte att verka på lyxmarknader, vi tar oss till utvecklingsregioner där personer inte har en rättvis tillgång till boende eller lån. Jag vill ta tekniken med packad jord framåt. Vi tillför inte ett nytt ämne till det periodiska systemet, vi kommersialiserar bara något som användes förr i tiden. Den kinesiska muren hade en grund av packad jord, egyptierna använde det också, likaså många forntida kulturer utnyttjade packad jord eftersom det utvinns från marken där huset byggs.
Mitt huvudsakliga intresse är att finna områden ur vilka värde kan skapas, så jag bildade Terraforma. I egenskap av VD vill jag att tekniken ska finnas tillgänglig och jag vill arbeta med allmännyttiga bostäder för att föra ut dem på marknaden. Den som vill bygga ett hus med packad jord ska ha en modern referenspunkt. Min önskan är att mitt passionsprojekt ska bidra till fördelar långt bortom mig.
Hur har utbildningen i Sverige stöttat dig att göra verklighet av ditt projekt?
Det har varit ett bra första år. Jag är väldigt glad över mitt val av mastersprogram. Den största chocken för mig, och det som fascinerat mig mest, är nivån av frihet som student i Sverige. Du ges möjlighet att skapa det du tror ger mervärde, men på samma gång kan det vara stressigt. Jag tror verkligen att det är ett bra sätt att lära på. Det blir ett test på om du verkligen har ett intresse och en passion för de ämnen du har valt. Det är ett engagemang och en uppoffring, men också otroligt givande.
En del av den här studieupplevelsen har också att göra med hur Handelshögskolan vid Göteborgs universitet väljer att leda sina program. Vi har en fantastisk kurskoordinator, som är stöttande och ger otrolig vägledning. Jag skapade visionen för Terraforma i Honduras, sedan, genom en av kurserna i min magisterexamen som hette Entreprenörskap och utveckling av nya företag, fick vi i uppgift att ganska snabbt utveckla en företagsidé och jag insåg att det skulle vara en bra möjlighet att jobba vidare med min. Min kurskoordinator berättade för mig om Cornelius-Ernströmgruppens Climate Scholarship, jag ansökte med min idé för Terraforma och gick vidare och vann ett stipendium på 50 000 kronor.
Vilken framgångssaga! Vilka råd har du till de som är intresserade av att studera i Sverige och söka SI:s stipendium?
Jag började planera för att söka SI stipendiet så snart som jag hade registrerat mig för min kandidatexamen och visste att jag ville ha en masterexamen. Jag började tidigt att visualisera och föreställa mig hur livet i Sverige skulle bli. Om det verkligen överensstämmer med dina personliga värderingar och det värde du vill tillföra samhället och världen; vad du hoppas efterlämna när din tid på jorden är förbi, våga ta steget! Det är en livsomvälvande erfarenhet. Du kommer att träffa några av de viktigaste personerna i ditt liv här. Lycka till alla sökande. Jag hoppas att alla får uppleva värdet av den här erfarenheten, det är en fantastisk möjlighet.