”SIMP-programmet passade mig perfekt eftersom jag ville utveckla ett företag som skulle överleva mig”

Som medgrundare av vatten- och sanitetsföretaget "EcoCycle" i Kenya förklarar Lucy alla användningsområden som hennes erfarenhet under Svenska institutets managementprogram (SIMP) har gett henne. Det gav henne en mer fullständig bild av vad hållbarhet egentligen är, samt tillgång till ett aktivt nätverk.
En kvinna står i mörk kavaj, ler och träd finns i bakgrunden.

När Lucy gick med i Svenska institutets managementprogram (SIMP) 2017 byggde företaget som hon grundade 2014 långsamt upp fart. Lucy kände till hållbarhet och affärer. Ändå gav SIMP-programmet henne en större förståelse för komplexiteten inom hållbarhet.

– Det viktigaste jag lärde mig handlade om hållbara logistikkedjor, vilket fick mig att inse att du inte kan vara hållbar i ett vakuum. Programmet i Sverige hjälpte mig att börja analysera våra underleverantörer och leverantörer. Innan hade jag bara fokuserat på min verksamhet. Nu utökar jag vårt hållbarhetstänkande till alla vi interagerar med.

Detta innebar en stor förändring i hur företaget ”EcoCycle” drivs. Och det skulle komma andra förändringar.

– Programmet hjälpte mig att upptäcka mindre förändringar vi kunde göra inom vår egen verksamhet. När jag kom tillbaka från Sverige utarbetade vi mallar som hjälper oss att registrera incidenter på våra arbetsplatser. En annan sak som jag tog från programmet var vikten av hållbarhetsrapportering. Vi planerar att införa detta men har inte gjort det ännu.

Lucy insåg också att globala målen för hållbar utveckling inom Agenda 2030 kunde gynna henne och hennes företag. Hon har kunnat förmedla lärdomarna från SIMP inte bara till sina anställda och medarbetare utan också till affärs- och politiska ledare i sitt hemland Kenya.

– När jag kom tillbaka från Sverige pratade vi om hur vårt företag passar in i lösningen. Och nu använder vi det i vårt marknadsförings- och informationsmaterial. Vi var på en stor konferens om hållbarhet 2019 som en av presentatörerna, och vi deltog aktivt i den nationella medvetenhetskampanjen om globala målen i Kenya. Det mesta av min kunskap om hållbar utveckling fick jag från SIMP-programmet.

Lucy var särskilt förtjust i undervisningsmetoderna under programmet.

– Vi gjorde många besök på plats hos företag, vilket var ett bra sätt att lära sig. Jag har ett mycket praktiskt sinne och en sak som jag älskade med SIMP var det praktiska att gå till organisationer som arbetar hållbart. Jag fick mycket information från det.

Och tack vare det aktiva alumninätverket har Lucy fortfarande användning av programmet.

– Inom vår mindre kohort för Afrika 2017 pratar vi hela tiden via andra appar. Det har varit ett riktigt användbart nätverk. Till exempel, bara ett par veckor efter att ha återvänt från Sverige kontaktade några deltagare från Rwanda mig. De hjälpte mig komma till en konferens i Rwanda för att tala om återvinning av avloppsvatten. Eftersom vi också vill expandera till Rwanda har denna grupp varit mycket användbar för mig. Vi har blivit som en familj.

Lucy valdes nyligen till första vicepresident för ”Institution of Engineers Kenya”. Hon kommer naturligtvis att ta med hållbart tänkande till organisationen. Och under de kommande åren hoppas hon kunna utöka sin verksamhet för att nå hela Kenya såväl som grannländerna.

Läs mer om vad SI alumner gör över hela världen och kom i kontakt med ett lokalt nätverk. 

Mer information om SI ledarskapsprogram.