Den 24 och 25 april besökte Kenyas miljöminister Soipan Tuya Sverige. Under besöket stod kommersiellt skogsbruk och hållbart byggande på dagordningen och Tuya besökte en privat skogsplantage, Setra Nyby sågverk och Magasin X i Uppsala, Sveriges största kontorsbyggnad i trä.
I september 2021 lanserade Sveriges ambassad i Kenya SI:s utställning Woodlife Sweden, en utställning om svensk träarkitektur, design och hållbar stadsplanering. Svenska och kenyanska föreläsare deltog i flera paneldiskussioner om Kenyas möjlighet att möta klimatutmaningarna med hållbart skogsbruk och förnybara material i byggsektorn.
Landet har höga ambitioner för den gröna omställningen. Planen är att tredubbla landets skogsareal genom plantering av 15 miljarder träd. Men man behöver samtidigt bygga en kvarts miljon bostäder varje år det närmaste decenniet. Bostäder har hittills byggts i betong och stål, vilket rimmar illa för ett land som tar hållbarhetsutmaningarna på allvar.
– Om det finns en industriell marknad för massiva träprodukter ökar incitamenten för en storskalig återskogning. Men en sådan omställningen kräver samordning, samverkan och en gemensam vision hos beslutsfattare, skogssektorn, investerare och byggsektorn, berättar Helge Flärd, sektionschef för sektionen för politik och handel vid Sveriges ambassad i Nairobi.
– Tack vare Woodlife Sweden har ambassaden en konkret plattform för samarbete att utgå ifrån, fortsätter Helge Flärd. Tillsammans med White arkitekter, Gatsby Africa och GoDown Arts Center har en kärngrupp bildats som ska mobilisera offentliga aktörer, näringsliv från olika sektorer, miljöexperter och finansiärer från Sverige och Kenya.
Det som började med en Sverigefrämjarutställning om svensk träarkitektur och hållbar stadsplanering har därmed utvecklats till en gemensam vision för industriell träbyggteknik i Kenya. Den kenyanska miljöministerns Sverigebesök är bara en av många tecken på att det rör på sig på området.
Nyligen frågade den kenyanska investeringsmyndigheten (KenInvest) om Sveriges ambassad i Nairobi kan presentera Woodlife på afrikanska frihandelsområdets (ACFTA) investeringskonferens i maj, och det finns även intresse för att omställningen uppmärksammas på AU:s klimattoppmöte i Nairobi i september.
– Woodlife erbjuder möjligheter för nya kontaktytor, forskningssamarbeten och kunskapsöverföring mellan svenska och kenyanska aktörer. Framöver finns också kommersiella möjligheter för svenska företag. På så sätt förenas bistånd och Sverigefrämjande inom ramen för denna gröna omställning, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör på Svenska institutet.
Fakta
SI stöttar svenska ambassader med material om Sverige, däribland utställningsmaterial. Ett av dem är Woodlife Sweden som producerats i samarbete med Sveriges Arkitekter, Svensk Trä och Skogsindustrierna.