”Stipendiet har gett mig fantastiska möjligheter att få tillgång till de senaste publikationerna och till vad som händer i det litterära landskapet i Sverige”

Sina Sachse är en av drygt fyra tusen tyska studenter som årligen studerar det svenska språket. Hon studerar en Master i skandinavistik vid Kölns universitet, men denna vår tillbringar hon i Stockholm på SI:s korttidsstipendium. Hon njuter av den vackra staden, men återfinns mestadels på Kungliga biblioteket där hon studerar framställningen av samer i samisk-svensk litteratur.
Foto på Sina Sachse.

När började du studera svenska och varför?

Jag började studera skandinavistik och musikvetenskap 2017. Jag har alltid varit intresserad av språk, litteratur och musik. Kopplingen till Sverige har faktiskt funnits sedan barndomen då min familj har rest regelbundet till Värmland där vi brukar hyra en stuga. Jag växte också upp med svensk barnlitteratur och svensk musik och det intresset har bara ökat med tiden. Jag ville helt enkelt få kombinera mina största intressen genom mina studier.

Kan du berätta om ditt forskningsområde?

Jag skriver en masteruppsats som undersöker framställningen av samer i nutida litteratur, framför allt i böcker skrivna ur ett samiskt perspektiv. Jag undersöker konstruktionen och sökandet efter identitet, samisk-svensk historia och hur den svenska koloniala politiken framställs ur ett samiskt perspektiv. Mina källor är främst samiska författare som Ann-Helén Laestadius och Linnea Axelsson. Många forskare fokuserar på samisk litteratur på samiska, men det är ovanligt att som jag undersöka samisk-svensk samtidslitteratur och författare som inte är uppvuxna med samiskt språk.

Ämnet är i ropet då det på senare år har publicerats ett flertal böcker om samisk historia och kultur som nått en bredare publik. Moa Backe Åstot var nominerad och Ann-Helén Laestadius vann Augustpriset med ungdomsböcker. Något år senare fick Linnea Axelsson Augustpriset i kategorin skönlitteratur för sitt epos Ædnan och därefter belönades Elin Anna Labba med facklitteraturpriset för boken Herrarna satte oss hit. Det har uppstått ett bredare intresse för ämnet men ur ett vetenskapligt perspektiv saknas forskning. Jag hoppas kunna ge ett litet bidrag till att utveckla diskursen kring samisk-svensk litteratur. Det finns verkligen en politisk dimension, man kan se hur historien och det koloniala arvet påverkar nutiden, exempelvis genom att författarna inte är uppvuxna med det samiska språket. Hos flertalet författare har det dock uppstått ett intresse för att gå tillbaka till de samiska rötterna i vuxen ålder och som Ann-Helén Laestadius säger: kulturen har ofta större påverkan på samhället än politiken.

Vad har stipendiet till Sverige betytt för din forskning?

Stipendiet har gett mig fantastiska möjligheter. Jag har fått tillgång till de senaste publikationerna och till vad som händer i det litterära landskapet i Sverige. Det är svårt att få tillgång till litteraturen utomlands och är man omgiven av det svenska språket och kulturen uppstår jättemånga andra möjligheter.

Var det svårt att ordna boende med mera?

Jag hade otrolig tur och fick ett billigt boende på Djurgården under min tid i Stockholm. Genom Facebookgruppen Tjejer hjälper tjejer hittade jag ett fantastiskt boende för 7000 kr i månaden.

Hur ser du på framtiden? Vad har du för planer?

Jag kan se mig doktorera, men är ännu osäker på ämne. Kanske svensk samtidslitteratur, både Tomas Tranströmer och Kerstin Ekman står högt upp på min lista. Jag hoppas också fortsätta göra musik, jag finns redan på Spotify under namnet Sina Lynn Sachse. I framtiden gör jag kanske musik på svenska.

Har du några tips till andra stipendiater?

Njut av er tid i Sverige. Det är en fantastisk möjlighet att upptäcka staden och utveckla forskningen. Jag tillbringar den mesta tiden på Kungliga biblioteket, men på söndagarna har de stängt och då passar jag på att upptäcka och strosa runt i Stockholm, en av de vackraste städerna i hela Europa. Det finns många fina muséer och konstutställningar och det är kul att vara här och utforska och forska på samma gång. Det är fantastiskt att den här möjligheten finns.