Stories from Sweden vinnare i Svenska Designpriset

Stories from Sweden är namnet på vårt dokumentära filmkoncept för Youtube, som ska väcka nyfikenhet för Sverige. I årets Svenska Designpriset är Stories from Sweden en av vinnarna.

Svenska Designpriset är hela Sveriges tävling i design och kommunikation och öppen för alla som arbetar med grafisk design, formgivning och visuell kommunikation. Nu är årets vinnare korade och filmen om drönardrottningen Helena Samsioe vann kategorin Rörlig bild/film – Redaktionell med motiveringen:
”För ett berättande som berör. Där vackert bildspråk skapar nyfikenhet och stolthet. För bedriften att vara kommersiell och samtidigt genuin.”

Filmen handlar om Helena Samsioe, allmänt känd som drönardrottningen sedan hon grundande företaget GLOBHE år 2015. Företaget samlar in drönarfoton som data för att skapa en bättre framtid både oss människor och för planeten. Bland GLOBHEs största kunder hittar vi bland annat FN.

Konceptet Stories from Sweden följer enskilda människors berättelser och riktar sig till en ung internationell målgrupp som är intresserade av ämnen där Sverige har en tongivande roll såsom hållbarhet, innovation och samhällsfrågor som integration och jämställdhet. Kristina Pernevill på Svenska institutet är projektledare för konceptet:

– Vi är jättestolta över att ha vunnit det här priset och vill tacka alla som jobbat med filmerna. Stories from Sweden är ett koncept som vi har satsat mycket på i hela processen: konceptutveckling, research, manusarbete och själva produktionerna. Vi tror att det är ett bra sätt att berätta om Sverige för en yngre, internationell publik och samtidigt hoppas vi att de medverkande och deras personliga  berättelser kan inspirera andra, runtom i världen, att våga satsa på sina drömmar!

Om Filmen Changing the world with drones

Byrå: Svenska institutet
Producenter: Charlotte Most och Maria Larsson Guerpillon, Regissör: Lisa Belfrage
Fotograf: Jonatan Gammel
Klippare: Philip Bergström
Projektledare: Maria Larsson Guerpillon (MostAlicefilm AB), Kristina Pernevill (Svenska institutet)
Produktionsbolag: MostAlicefilm AB