Visselblåsning

Svenska institutet arbetar enligt visselblåsarlagen för att säkerställa att missförhållanden kan rapporteras tryggt och säkert. Lagen skyddar visselblåsare från negativa konsekvenser och främjar transparens, ansvar och förtroende för myndigheten.
En visselpipa i silver i ett brandgult snöre ligger mot en röd botten. Den illustrerar Svenska institutets arbete med visselblåsning och visselblåsarlagen.

Använd följande länk för att komma till SI:s tjänst för visselblåsning, som är en externt upphandlad tjänst genom KPMG.  

Det går även bra att visselblåsa på andra sätt, t.ex. per telefon, vanligt brev, e-post eller genom att boka möte, se våra kontaktuppgifter här eller i sidfoten nedan. Om du vill vara anonym, tänk på att inte uppge egna personuppgifter.

För att kunna rapportera till SI enligt visselblåsarlagen (2021:890), och få skydd av lagen, ska du ha fått del av eller inhämtat information om missförhållandet i ett arbetsrelaterat sammanhang. Det kan exempelvis vara överträdelser av regler, korruption, jäv, mutor eller andra missförhållanden. Syftet är att uppmärksamma SI på missförhållanden och utgör ett komplement till den grundlagsskyddade meddelarfriheten. 

Du som rapporterar kan vara anställd, arbetssökande, konsult, volontär eller praktikant. Även personer som ingår i ett företags förvaltnings- och ledningsorgan, aktieägare som är verksamma i bolaget och egenföretagare kan rapportera missförhållanden genom visselblåsarfunktionen. Läs mer om lagen här. 

Skydd för dig som rapporterar om missförhållanden 

Sekretess

För dig som rapporterar in missförhållanden som visselblåsare är din identitet skyddad enligt lag med absolut sekretess.  

Uppgifter om andra personer får inte lämnas ut om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan risk för skada eller men för den enskilde. Detta gäller alla personer som kan förekomma i ett ärende om uppföljning eller åtgärder, till exempel personer som påstås ha orsakat ett missförhållande, personer som åberopas som vittnen eller personer som bistått den rapporterande personen. Detta regleras i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) 

Ansvarsfrihet 

Som rapportör kan du, under vissa förutsättningar, inte göras ansvarig för att ha brutit mot eventuell tystnadsplikt. Skyddet förutsätter att du som rapportör vid tidpunkten för rapporteringen hade skälig anledning att anta att informationen var nödvändig för att avslöja det rapporterade missförhållandet.  

När gäller inte ansvarsfrihet 

Skyddet gäller inte för så kallad kvalificerad tystnadsplikt där det inte råder meddelarfrihet. Skyddet för ansvarsfrihet gäller inte heller om du gör dig skyldig till brott genom rapporteringen eller otillåtet lämnar ut sekretessbelagda handlingar. 

Skydd mot hindrande åtgärder och repressalier 

En verksamhetsutövare (till exempel din arbetsgivare) får inte hindra eller försöka hindra din rapportering och får inte heller på grund av din rapportering vidta repressalier mot dig eller någon som har bistått dig vid rapporteringen.