Svenska institutet diplomerar 370 internationella studenter på Stadshuset i Stockholm

Svenska institutet delar varje år ut stipendier till internationella mastersstudenter. Den 21 maj diplomerades 370 stipendiater från 47 länder som avslutat sina studier i Sverige.

Sedan 1945 har Svenska institutet arbetat med att stärka relationerna med resten av världen. Stipendieprogrammet Global Professionals är ett av programmen i detta uppdrag. 

Det SI har gjort är fenomenalt, speciellt för mig som är från Ghana. Jag har fått möjligheten att upptäcka Sverige, träffa många företag och pröva på många nya idéer. Jag lämnar Sverige fylld med inspiration för hur jag kan förbättra mitt land, säger Collin Senyemi, SI stipendiat från Halmstad universitet.

Stipendiaterna erbjuds medlemskap i nätverket SI Network for Future Global Professionals (NFGP). Nätverket har varje år cirka 700 nya och pågående studenter och syftar till att bygga en stark relation mellan Sverige och stipendiaterna. Medlemmarna får bland annat möta svenska organisationer och företag, och får utbildning i ledarskap.

Snart återvänder dessa talangfulla stipendiater till sina hemländer för att förhoppningsvis bli nästa generations ledare och beslutsfattare. De kommer att vara betydelsefulla för Sveriges relationer med omvärlden framöver och utgör en viktig del av Svenska institutets internationella nätverk, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Stipendiaterna ingår även i Svenska institutets alumnnätverk som idag har omkring 16 000 medlemmar.

– Jag har redan påbörjat en konversation med kontakter i Marocko. Jag försöker sammankoppla olika organisationer så vi kan diskutera vad vi kan göra för att förbättra vårt samhälle, fortsätter Khadija el Alami – SI stipendiat som studerat Strategic Leadership towards Sustainability på Blekinge Tekniska Högskola.

Över 8000 ansökningar samlades in i årets antagning till SI Scholarship for Global Professionals. I höst flyttar 432 nya stipendiater till Sverige för att påbörja sin utbildning på svenska lärosäten.

– Sverige kanske inte är så känt som studiedestination, men när man väl är här och lär känna landet och den svenska kultur, så finns det så mycket att lära sig, att hämta hem, förklarar Ghadeer Hussein, Egyptisk SI stipendiat och student på Lunds universitet.