Svenska institutet minns Gunilla Bergström

Nästa år skulle både Gunilla Bergström (1942–2021) och hennes oförglömliga barnboksskapelse Alfons Åberg fylla jämnt, åttio respektive femtio år. Så blev det inte. Igår nåddes vi av det sorgliga beskedet att Alfons skapare lämnat oss innan födelsedagsfestligheterna hunnit påbörjas.
Bildskaparen och författaren Gunilla Bergström har lämnat oss fysiskt men Alfons mamma efterlämnar ett bestående avtryck på såväl läsare som på en hel bransch.

Översatta till mer än 35 språk över hela världen, utkomna i ständigt nya upplagor och med drygt 1 miljon utlån årligen på de svenska biblioteken utgör Alfons-böckerna tveklöst en av de verkliga grundstommarna i svensk barnlitteratur – och har så gjort i snart fem decennier.

För även om sagofigurer också åldras kan de aldrig riktigt dö. Och år 2022 är det alltså dags för denna eviga 4 – 7-åring att bli medelålders på riktigt. Och femtio år ung kommer han att leva länge än.

Hennes engagemang för utsatta barn var stort och hon framträdde bland annat vid bokmässan i Teheran, där hon särskilt uppmärksammade flickornas situation. Med imponerande beslutsamhet och envishet arrangerade hon – mitt under en intensiv bokmässa – en workshop med både flickor och pojkar, en till synes enkel handling som väckte stor uppmärksamhet.

Svenska institutet vill tacka Gunilla Bergström för den skatt hon delat med sig av och för att hon lärde oss ”Jag ska bara …”. En finurlig omskrivning för att envist vilja leva kvar i nuet, och för insikten att här och nu är allt vi har.